Dostupni linkovi

Iran odobrava nastavak snimanja nuklearnih pogona


Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi dolazi u Tehran, 12. septembar 2021.

Šef iranskog nuklearnog programa Mohamed Eslami izjavio je da će Teheran dozvoliti inspektorima Ujedinjenih nacija da postave nove memorijske kartice u nadzorne kamere na iranskim nuklearnim lokacijama, i da nastave snimanje.

Eslami je ovo rekao posle sastanka sa generalnim direktorom Medjunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaelom Grosijem (Grossi) 12. septembra u Teheranu.

Ova objava bi mogla Teheranu da kupi vreme pred sastanak upravnog odbora IAEA ove nedelje pošto su zapadne sile zalagale da Teheran bude kažnjen zbog nesarađivanja sa međunarodnim inspektorima.

IAEA je prenela svojim zemljama članicama u poverljivom kvartalnom izveštaju prošle nedelje da su aktivnosti provere i nadzora "ozbilno ugrožene" od februara od kada je Iran odbio da dozvoli inspektorima agencije pristup opremi za nadzor.

IAEA je ranije ovog meseca saopštila da je Iran nastavio da obogaćuje uranijum.

Iran je od 23. februara ograničio međunarodne inspekcije svojih nuklearnih postrojenja.

Iran je počeo da ograničava nadzor nuklearnih postrojenja kako bi izvršio pritisak na administraciju predsednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) da ukine sankcije koje je uvela prethodna američka administracija Donalda Trampa (Trump).

Pregovori Irana i međunarodne zajednice o ograničenju iranskog nuklearnog programa u zamenu za ublažavanje sankcija u zastoju su od juna.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG