Dostupni linkovi

Iran ograničava međunarodne inspekcije nuklearnih postrojenja


Unutar nuklearnog postrojenja Nantaz, Iran
Unutar nuklearnog postrojenja Nantaz, Iran

Iran je službeno počeo ograničavati međunarodne inspekcije svojih nuklearnih postrojenja, izvijestila je u utorak državna televizija u toj zemlji, prenosi AP.

Navode kako Iran tako nastoji izvršiti pritisak na evropske zemlje i administraciju američkog predsjednika Joea Bidena da ukinu ekonomske sankcije i obnove nuklearni sporazum iz 2015. godine.

Izvještaj državne televizije nije dao mnogo detalja osim potvrde da je Iran ispunio prijetnju o manjoj saradnji s inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Potez Irana da ograniči međunarodne inspekcije je još jedan izazov sa kojim se suočava Biden dok pokušava preokrenuti Trumpovu politiku i obnoviti nuklearni sporazum svjetskih sila sa Iranom.

"Zakon je stupio na snagu jutros", rekao je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif, ponovivši da Iran više neće dijeliti nadzorne snimke svojih nuklearnih objekata s agencijom Ujedinjenih nacija.

"Nikada im nismo davali video snimke uživo, već smo im davali snimke na dnevnoj i sedmičnoj bazi", rekao je Zarif. "Snimke našeg (nuklearnog) programa čuvaće se u Iranu."

Iranska organizacija za atomsku energiju, teheranska civilna nuklearna agencija, obećala je da će snimke čuvati tri mjeseca, a zatim ih predati IAEA - ali samo ako sankcije budu ukinute. Inače, Iran je obećao da će izbrisati snimke.

Iran je najavio svoje planove za prekid primjene takozvanog "Dodatnog protokola", povjerljivog sporazuma između Teherana i IAEA postignutog kao dio nuklearnog sporazuma. Sporazum daje inspektorima Ujedinjenih nacija pojačana ovlaštenja za posjećivanje nuklearnih postrojenja i praćenje njihovog programa.

Prije skoro tri godine, bivši američki predsjednik Donald Trump jednostrano je povukao Ameriku iz nuklearnog sporazuma i ponovno uveo sankcije Iranu koje su negativno uticale na ekonomiju te zemlje.

Iran je najavio postepeno kršenje sporazuma tokom posljednjih sedmica. Zemlja je započela obogaćivanje urana do 20%, što je korak od nivoa oružja.

Zarif je u utorak u tvitu naglasio da nova iranska ograničenja nuklearnih inspekcija i druga kršenja pakta mogu biti preokrenuta , insistirajući da SAD prvo krenu u oživljavanje sporazuma.

Eskalacija u utorak uslijedila je nakon hitnog putovanja generalnog direktora IAEA Rafaela Grossija tokom vikenda u Teheran radi pregovora o ograničenjima inspekcija. Kao dio privremenog dogovora, Grossi je rekao da će Agencija zadržati isti broj inspektora na terenu.

Ali iranske restrikcije uticale bi na mogućnost inspektora da provode takozvane "brze" inspekcije nuklearnih lokacija, rekao je Grossi. Iran blokira pristup kamerama IAEA-e, što također znači da agencija ne može nadgledati postupke Irana kada inspektori nisu fizički na lokaciji.

XS
SM
MD
LG