Dostupni linkovi

Iran kaže da bi mogao obnoviti odnose sa Saudijskom Arabijom


Hosein Amirabdolahian, ministar vanjskih poslova Irana tokom posjete Sarajevu, 7. decembra 2022.
Hosein Amirabdolahian, ministar vanjskih poslova Irana tokom posjete Sarajevu, 7. decembra 2022.

Razgovori između regionalnih rivala Irana i Saudijske Arabije se nastavljaju i moglo bi doći do obnavljanja diplomatskih odnosa koji su prekinuti prije mnogo godina, rekao je u petak, 13. januara, iranski ministar vanjskih poslova Hosein Amirabdolahian.

On je novinarima u Bejrutu rekao da se sastao sa saudijskim ministrom vanjskih poslova princem Faisalom bin Farhanom Al Saudom tokom konferencije u Jordanu prošlog mjeseca kojoj su prisustvovali bliskoistočni i evropski zvaničnici, piše novinska agencija AP.

Susret između Amirabdolahijana i princa Fejsala bio je susret na najvišem nivou između dvije zemlje otkako su prekinule diplomatske odnose prije sedam godina.

Sunitska Saudijska Arabija i Iran, koji je većinski šijitski, bili su u sukobu od iranske Islamske revolucije 1979. godine, ali su se odnosi pogoršali nakon što je Rijad 2016. pogubio šijitskog imama Nimra al-Nimra.

Ovaj incident je izazvao proteste u obje zemlje, a u Teheranu je zapaljena saudijska ambasada, nakon čega su njihovi diplomatski odnosi pogoršani.

Direktni razgovori pokrenuti su u aprilu 2021., uz posredovanje Iraka, sa namjerom da se poboljšaju odnosi. Samo postojanje dijaloga smatrano je važnim, čak i ako je jedini zapažen rezultat do sada bio ponovno otvaranje predstavništva Irana pri Organizaciji islamske saradnje u saudijskom gradu Džedi.

"Postojao je dogovor u našim tačkama gledišta da nastavimo sa saudijsko-iranskim dijalogom kako bi se na kraju normalizirali odnosi između dvije zemlje", rekao je Amirabdolahian o svom sastanku sa saudijskim kolegom u Jordanu u decembru.

"Pozdravljamo obnovu normalnih odnosa između Islamske Republike Iran i Kraljevine Saudijske Arabije", rekao je Amirabdolahian. Nada je da ćemo na kraju "postići sporazum o ponovnom otvaranju diplomatskih misija i ambasada u Rijadu i Teheranu", dodao je.

Amirabdolahian je također pohvalio kontakte između sirijskih i turskih zvaničnika rekavši da će takvi razgovori imati pozitivne posljedice na interese te dvije zemlje.

Ministri odbrane Turske i Sirije održali su razgovore u Moskvi krajem decembra, što je bio prvi sastanak na ministarskom nivou između Damaska i Ankare otkako su se odnosi prekinuli početkom građanskog rata u Siriji prije više od 11 godina.

Turska i Sirija bile su na suprotnim stranama u sirijskom sukobu, gdje Turska podržava pobunjenike koji pokušavaju svrgnuti sirijskog predsjednika Bašara Asada.

Damask je, sa svoje strane, osudio prisustvo Turske nad dijelovima teritorije u sjevernoj Siriji koji su zauzeti u nizu vojnih upada od 2016. kako bi se otjerale kurdske militantne grupe.

U svojim prvim komentarima o tursko-sirijskom dijalogu, Asad je u izjavi koju je njegov ured objavio u petak, 13. januara, nakon sastanka s izaslanikom ruskog predsjednika u Siriji Aleksandrom Lavrentjevim rekao da bi pregovori koje podržava Rusija trebali imati za cilj ''okončanje okupacije i podrške terorizmu".

Asad se referisao na tursku podršku pobunjeničkim grupama od početka sukoba u martu 2011. godine u kojem su ubijene stotine hiljada ljudi.

XS
SM
MD
LG