Dostupni linkovi

Tillerson upozorio na provokacije Irana, SAD revidiraju sporazum


Rex Tillerson na press konferenciji u State departmentu 19. aprila 2017.
Rex Tillerson na press konferenciji u State departmentu 19. aprila 2017.

Američki državni sekretar Rex Tillerson je u srijedu oštro kritikovao nuklearni sporazum postignut sa Iranom, poručivši da se time samo "odgađa njihov cilj da postanu nuklerna država", a da nije spriječio "alarmirajuće aktuelne provokacije" Irana na Bliskom istoku.

Sporazum nije uspio da postigne cilj - "nenuklearni Iran", ustvrdio je Tillerson, koji je dan ranije objavio da će Trumpova administracija sprovesti devedesetodnevnu reviziju nuklearnog sporazuma koje su šest svjetskih sila sa Iranom postigle 2015.

Dan ranije Tillerson je, pak, poslao i pismo Kogresu u kojem je rekao da se Teheran pridržava sporazuma.

Ipak, na samom početku revizije američki državni sekretar je optužio Iran za, kako je rekao, alarmirajuće provokacije, dodajući da će ne samo istražiti da li se Iran pridržava dogovora, veći da li ponašanje Teherana u regionu nastavlja da podriva interese SAD.

Nuklearka Arak 190 kilometara jugozapadno od Teherana
Nuklearka Arak 190 kilometara jugozapadno od Teherana


Kako je ocijenio na press koferenciji u srijedu, sporazum nije postigao cilj a to je nenuklearni Iran. Uvjeren je da je time samo odložen cilj Teherana da postane država koja posjeduje nuklerno opružje.

"Nuklearne ambicije Irana su prijetnja po svjetski mir i stabilnost. Jedan nekontrolisani Iran ima potencijal da krene istim putem kao i Sjeverna Koreja i povede svijet sa sobom", rekao je Tillerson.

Iran neprekidno ponavlja da oni ne teže razvoju nuklearnog oružja, već da nuklernu energiju razvijaju u mirnodopske svrhe.

Sporazum postignut nakon dugotrajnih pregovora šest svjetskih sila krajem 2015. uključio je i postavljene restrikcije SAD na nuklerne aktivnosti Teherana u zamjenu za popuštanje ekonomskih sankcija.

Tillerson je rekao da je napravljena greška kratkotrajne "trgovine sa silom koja ima nuklearne ambicije" i tako ostavljen problem budućim generacijama da ga rješavaju.

"Trumpova administracija nema namjeru da problem Irana ostavlja za buduću administraciju", poručio je, dodajući da će revizija biti obavljena u svjetlu navedenih i drugih strahovanja.

"Sveobuhvatana politika zahtijeva da se suočimo sa svim prijetnjama koje predstavlja Iran, a jasno je da ih ima mnogo. Moramo gledati na Iran sveobuhvatno u smislu prijetnje koja predstavlja u svim oblastima i regiona i svijeta", rekao je Tillerson.

Vrhovni vođa ajtolah Hamnei (na fotografiji) ranije je upozorio da će Teheran uzvratiti ako SAD raskinu ugovor.
Vrhovni vođa ajtolah Hamnei (na fotografiji) ranije je upozorio da će Teheran uzvratiti ako SAD raskinu ugovor.


Sve ove oštre kritike američkog državnog sekretara iznesene u srijedu u suprotnosti su sa njegovim procjenama od dan ranije kada je u pismu Kogresu rekao da se Teheran pridržava nuklearnog sporazuma, u obavještenju o produženju odluke o popuštanju sankcija za Iran.

U pismu predsjedavajućem Predstavničkog doma Paulu Ryanu Tillerson je naveo da Iran ispunjava svoje obaveze u skladu sa sporazumom postignutim 2015. U pismu je, međutim, dodao da postoji zabrinutost u vezi uloge Irana kao države koja sponzoriše terorizam.

Već postaje praksa međusobno neusaglašenih izjava zvaničnika Trumpove administracije, pa Tillersonov zaokret u roku od 24 sata stiže nakon što je američki ministar odbrane Jim Mattis, koji je u posjeti Rijadu u Saudijskoj Arabiji iznio oštre kritike na račun Teherana.

Izrael i Saudijska Arabija dvije su države Bliskog istoka koje su se oštro protivile sporazumu sa Iranom i traže raskidanje sporazuma.

"Bilo gdje da pogledate, ako ima problema u regionu, tu ćete naći Iran. Zbog toga sada gledamo na nacije u regionu ... pokušavajući da prekontrolišemo Iran i koliki poremećaj i nestabilnost može uzrkovati", rekao je Mattis juče tokom posjete Rijadu.

Nuklerni sporazum sa Iranom ima svojih limita, priznavao je čak i prethodni američki predsjednik Barack Obama, koji ga je smatrao jednim od svojih najvećih postignuća jer je, kako je rekao, "predstavljao najbolji način da se Iran spriječi da razvije nuklearno oružje".

Ključna restrikcija, a to je zabrana obogaćivanje uranijuma za potencijalnu upotrebu za nuklearnu bombu, oročena je, na primjer, na jednu deceniju.

Barack Obama sa kopijom sporazuma sa Iranom u rukama
Barack Obama sa kopijom sporazuma sa Iranom u rukama


Obama je priznavao i da sporazumom nijesu riješeni problemi sa ulogom Irana u regionalnim ratovima u Siriji i Jemenu ili nastavak Teherana da razvija balističke rakete, ali je insistirao da je sporazum tijesno ispregovaran da bi spriječio izvjesno dolaženje Irana u posjed nuklernog oružja.

Nakon što je sporazum dogovoren Obama je sa Kogresom radio na uspostavljanju sankcija Iranu, čija je meta njihov balistički program i optužbe za kršenja ljudskih prava.

Donald Trump je, pak, i ovaj sporazum nazivao "najgorim sporazumom ikad".

Još se čeka reakcija Irana na posljednji krug kritike iz Vašingtona, ali je iranski vrhovni vođa ajtolah Hamnei ranije upozorio da će Teheran uzvratiti ako SAD raskinu ugovor.

Nijesu još reagovale ni ostale svjetske sile koje su radile na sporazumu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG