Dostupni linkovi

Iran: Istorijski uspeh reformista na izborima


Iranac čita novine na čijoj naslovnoj su aktuelni predsednik Hasan Rohani i bivši predsednik Akbar Hashemi Rafsanjani
Iranac čita novine na čijoj naslovnoj su aktuelni predsednik Hasan Rohani i bivši predsednik Akbar Hashemi Rafsanjani

Reformisti u Iranu koje predvode sadašnji i bivši predsednik države Hasan Rohani i Akbar Rafsandžani zajedno sa 50 drugih saveznika, osvojili su većinu mesta u Skupštini stručnjaka, verskom telu koje ima ovlašćenja da izabere i smeni vrhovnog verskog lidera.

Reformisti takođe zasada imaju neznatnu većinu sa nezavisnim kandidatima i u parlamentu.

Analitičari ocenjuju da je ovo može biti prekretnica za Iran i da je ishod izbora priznanje umerenom Rohaniju za nuklearni sporazum sa svetskim silama i politiku otvaranja zemlje nakon duge izolacije zbog međunarodnih sankcija.

Reformističke snage u Iranu osvojile su 59 odsto mesta u Skupštini stručnjaka, saopštio je rezultate izbora u toj zemlji ministar unutrašnjih poslova Abdureza Ramani Fazli.

Ujedinjeni reformatori i centristi osvojili su 15 od 16 mesta u izbornoj jedinici Teheran u Skupštini stručnjaka, pobedivši između ostalog dva istaknuta konzervativca uključujući i predsednika ovog moćnog tela Mohameda Jazdija. Nije izabran ni Mohamed Taghi Mebah Jazdi, koga mnogi smatraju duhovnim vođom bivšeg tvrdorukaškog predsednika Irana Mahmuda Ahmadinedžada.

Glasanje za Skupštinu stručnjaka, telo koje broji 88 članova, dalo je finalnu reč o iranskoj spoljnoj politici i izboru vrhovnog lidera, a održano je u isto vreme kada i parlamentarni izbori, navela je agencija AP.

Izvrstan rezultat reformisti su ostvarili u Teheranu i na izborima za parlament osvojivši, prema nezvaničnim informacijama, svih 30 mesta koja su dosad imali većinom konzervativci.

Uprkos činjenici da su reformisti koji traže veće demokratske promene u zemlji postigli istorijski uspeh na izborima, nekoliko istaknutih vodja tvrde linije ponovo je izabrano, dodaje AP.

Reformatori nisu ostvarili tako ubedljiv rezultat i drugim delovima zemlje kao u Teheranu, tako da su konzervativci zadržali znatan deo moći.

Rojters je objavio da prema dosadašnjim rezultatima reformisti imaju 58 mandata u parlamentu, konzervativci 105 a nezavisni 46. U ovu brojku nisu uračunati rezultati iz Teherana.

Analitičari ističu da je veliki broj nezavisnih kandidata veoma važan jer mogu da sarađuju sa Rohanijevom vladom.

Ali Alizadeh, analitičar iz Londona rekao je za RSE da će ojačati Rohanijeva pozicija ali da tvrda linija nije poražena.

Drugi krug izbora održaće se u aprilu ili maju da bi se izabrao još 51 poslanik, jer nijedan kandidat nije osvojio dovoljno glasova u prvome krugu. Na ovim mestima na nekoliko desetina mesta relativni pobednici su žene.

Međutim, već sada se reformatori i umereni mogu pohvaliti da su osvojili triput više mesta u parlamentu u kojem su u dosadašnjem sazivu imali samo 30 mandata nasuprot 200 konzervativaca.

Uspeh reformista je tim veći ako se ima u vidu da je nekoliko hiljada njihovih kandidata diskvalifikovao Savet čuvara.

Optužbe konzervativaca

Ali Hamnei
Ali Hamnei

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei je pohvalio velik odaziv na parlamentarnim izborima – oko 60 odsto.

"Zahvaljujem iranskom mudrom i odlučnom narodu... i nadam se da će sledeći parlament raditi odgovorno prema ljudima i Bogu", rekao je Hamnei, prenosi agencija Rojters.

On nije direktno komentarisao rezultate uključujući i 88-članu Skupštinu stručnjaka, koja imenuje vrhovnog vođu i mogla bi izabrati naslednika 76-godišnje Hameneija koji je lošeg zdravlja. Pre dve godine je operisao prostate.

"Napredak zemlje glavni je cilj" i "budući parlament imaće teški zadatak", ocenio je Hamnei u poruci pročitanoj na televiziji i upozorio je da se treba čuvati "površnog napretka", kao i da novi saziv parlemanta i Skupštine stručnjaka ne treba da bude pod uticajem Zapada.

Hosein Šariatmadari, glavni urednik lista “Kajhan”, koji je blizak Hamneiju, optužio je reformiste zbog pokušaja da stvore “iluziju pobede”.

“Struktura iranskog sistema upravljanja je takva da nijedna politička opcija ne može da promeni politiku utemeljenju u ključnim principima (Islamske Repulbike)”, napisao je Šariatmadari.

Konzervativni islamski establišment, uključujući Savet čuvara, ima veliku moć kao što je odobravanje zakona koje je usvojio parlament.

Ovakav ishod je svakako udarac za konezrvativni islamski establišment, iako je zadržao značajnu moć zbog jedinstvenog dualnog sistema verske i republikanske vladavine u ovoj zemlji.

Mnogi poslanici iz prethodnog saziva parlamenta koji nisu izabrani žestoko su se protivili nuklearnom sporazumu sa međunarodnom zajednicom, uključujući Mehdi Kočakzadeha, koji je nazvao ministra inostranih poslova Džavada Zarifa “izdajnikom”, i Roholah Hosenian koji je zapretio da će sahraniti i zaliti cementum irannske pregovarače koji su pristali na ustupke svetskim silama.

Šansa za reforme

Iranski predsednik Hasan Rohani je na Tvitetu napisao "da su birači stvorili novu atmosferu".

Hasan Rohani
Hasan Rohani

Umereni Rohani i njegovi saveznici reformatori veruju da je nuklearni sporazum koji je Iran potpisao s velikim silama podstakao birače da se okrenu reformistima kako bi mogli sprovesti politiku otvaranja zemlje nakon duge izolacije zbog međunarodnih sankcija.

Agencija Rojters ocenjuje da je izborni uspeh reformista jasan pokazatelj da će Iran privući strane investicije, pre svega sa Zapada, te početi promenu ekonomske politike. Ovo je ključni trenutak za Iran posle godina izolacija i glas podrške Rohanijevoj vladi i njegovoj politici detanta sa Zapadom.

“Ovi izbori mogu biti prekrentica u istoriji Islamske Republike”, piše reformistički list Mardom-Salari, čiji je izvršni urednik Mostafa Kavakebian osvojio parlamentarno mesto u Teheranu.

“Najveće dostignuće ovih izbora je povratak reformista u vladajući sistem…tako da više ne mogu da im se lepe etikete da su pobunjenici i uljezi”, ističe ovaj list povodom čestih optužbi tvrdorukaša za veze reformista sa Zapadom.

Bivši parlament je kočio Rohanijeve planove za jačanje privatnog sektora, borbu protiv korupcije i otvori prostor za strane investicije.

XS
SM
MD
LG