Dostupni linkovi

Iran upozorio Rusiju na bezbjednosnu prijetnju prije napada u Moskvi, piše Rojters


Vozila policije ispred Krokus siti hale kod Moskve, 29. mart 2024.
Vozila policije ispred Krokus siti hale kod Moskve, 29. mart 2024.

Iran je upozorio Rusiju na mogućnosti velike "terorističke operacije" na njenom tlu uoči prošlomjesečnog masakra u koncertnoj dvorani u blizini Moskve, javlja novinska agencija Rojters, pozivajući se na tri izvora.

U najsmrtonosnijem napadu u Rusiji u posljednjih 20 godina, grupa naoružanih muškaraca otvorilia je vatru iz automatskog oružja na posjetioce koncerta 22. marta u Krokus siti holu, usmrtivši najmanje 144 osobe.

Odgovornost za napad preuzela je "Islamska država Horasan" (ISIS-K), koja je označena kao teroristička organizacija.

"Danima prije napada u Rusiji, Teheran je podijelio sa Moskvom informacije o mogućem velikom terorističkom napadu unutar Rusije, do kojih je došlo tokom ispitivanja uhapšenih u vezi sa smrtonosnim bombaškim napadima u Iranu", rekao je jedan od izvora.

Iransko Ministarstvo obavještajnih službi saopštilo je u januaru da je uhapsilo 35 osoba povezanih sa dvostrukim bombaškim napadima 3. januara u gradu Kerman na jugoistoku zemlje, u kojima je poginulo skoro 100 ljudi.

Ministarstvo je 19. januara saopštilo da je uhapsilo komandanta ogranka ISIS-K, čije je sjedište u Avganistanu.

"Islamska država" preuzela je odgovornost za iranske bombaške napade, najkrvavije od Islamske revolucije 1979. godine.

"Islamska država Horasan" (ISIS-K), nazvana je po starom terminu za regiju koja je uključivala djelove Irana, Turkmenistana i Avganistana, pojavila se u istočnom Avganistanu krajem 2014. godine i brzo stekla reputaciju ekstremne brutalnosti.

Američki obavještajni izvori rekli su da je ISIS-K izvršio i napade 3. januara u Iranu i 22. marta u Rusiji.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je 1. aprila da nema informacija o upozorenju iz Irana, dok iransko Ministarstvo vanjskih poslova nije odgovorilo na pitanja agencije Rojters.

XS
SM
MD
LG