Dostupni linkovi

Raisi: Iran je ozbiljan u nuklearnim pregovorima sa svjetskim silama


Ebrahim Raisi, predsjednik Irana, 30. oktobar 2021.
Ebrahim Raisi, predsjednik Irana, 30. oktobar 2021.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi izjavio je u subotu 11. decembra da je Teheran ozbiljan u svojim nukleanim pregovorima sa svjetskim silama u Beču, javila je iranska državna novinska agencija IRNA.

Indirektni američko-iranski razgovori o spašavanju iranskog nuklearmog sporazuma iz 2015. nastavljeni su u četvrtak u austrijskoj prijestolnici.

Diplomati iz Francuske, Britanije, Njemačke, Rusije i Kine posreduju između dvije strane jer Teheran odbija direktni kontakt s Washingtonom.

Evropski izvor, koji je tražio da ostane anoniman, sugerirao je u petak da je Iran pristao da nastavi razgovore tamo gdje su prekinuti u junu.

Iranski zvaničnici to su negirali.

Na osnovu originalnog sporazuma koji je ondašnji američki predsjednik Donald Trump napustio u 2018., Iran je limitirao svoj nuklearni program u zamjenu za ublažavanje sankcija SAD-a, Evropske unije i UN-a.

"Činjenica da smo predstavili tekst iranskog prijedloga stranama u pregovorima pokazuje da smo ozbiljni u raazgovorima, i ukoliko druga strana također bude ozbiljna postići ćemo dobar sporazum. Definitivno tražimo dobar dogovor", rekao je Raisi, a prenosi IRNA.

Godinu dana nakon Trumpovog ponovnog uvođenja sankcija Iranu, Teheran je počeo postepeno kršiti limite svog obogaćivanja urana u okviru sporazuma. Iran želi da sve sankcije budu ukinute, prenosi Reuters.

XS
SM
MD
LG