Dostupni linkovi

U Beču se nastavljaju razgovori o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma


Početak sastanka Zajedničke komisije JCPOA u Beču 29. novembra 2021.
Početak sastanka Zajedničke komisije JCPOA u Beču 29. novembra 2021.

Zvaničnik Evropske unije koji koordinira indirektne razgovore između Vašingtona i Teherana o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine potvrdio je da će pregovori biti nastavljeni 9. decembra u Beču nakon nekoliko dana pauze.

Diplomata EU Enrique Mora objavio je to na Tviteru, rekavši da će biti održana zajednička komisija i niz bilateralnih i multilateralnih kontakata.

Rob Malley, specijalni izaslanik SAD za Iran, planira da otputuje u Beč tokom vikenda, saopštio je portparol američkog Stejt departmenta Ned Price 8. decembra.

Price je rekao novinarima da Sjedinjene Države razumeju da je rasporedom predviđen dan sastanaka pre nego što se očekuje da šefovi delegacija prisustvuju, pa će Malley i njegova delegacija planirati da se pridruže razgovorima tokom vikenda.

Price je takođe naglasio da će američka delegacija imati za cilj da brzo proceni držanje Teherana.

„Trebalo bi da znamo u prilično kratkom roku da li će Iranci... da pregovaraju u dobroj nameri“, rekao je on.

Sjedinjene Države i evropske sile izrazile su prošle nedelje razočaranje zbog, kako su rekli, neozbiljnosti Irana u pregovorima.

Vašington je upozorio da neće dozvoliti Teheranu da blokira pregovore na duže vreme dok istovremeno razvija svoj nuklearni program.

Sjedinjene Države nisu postavile ultimatum, ali je Price je rekao: „Neće uvek biti u našem interesu da tražimo povratak na JCPOA“, koristeći akronim za Zajednički sveobuhvatni plan akcije.

JCPOA je dogovoren između Irana i Britanije, Kine, Francuske, Nemačke, Rusije i Sjedinjenih Država. Sporazum je imao za cilj da obuzda iranski nuklearni program kako bi se osiguralo da ne može razviti atomsko oružje u zamenu za ublažavanje sankcija.

Donald Tramp, kao tadašnji predsednik SAD povukao se 2018. godine iz sporazuma i ponovo uveo sankcije, što je navelo Iran da prekorači ograničenja svog nuklearnog programa.

Iran je uvek insistirao da je njegov nuklearni program miran.

U razgovorima se nastoji pronaći način da Sjedinjene Države i Iran nastave sa poštovanjem sporazuma.

Diplomate drugih zemalja su morale da se kreću između američkih i iranskih timova jer je Teheran odbio sastanke licem u lice sa američkim zvaničnicima.

XS
SM
MD
LG