Dostupni linkovi

Iran kaže da je pukovnik IRGC-a ubijen u bombaškom napadu na cesti u Siriji


Vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei sastaje se s pripadnicima IRGC-a koji su uključeni u hapšenje američkih mornara u Perzijskom zaljevu u januaru 2016.
Vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei sastaje se s pripadnicima IRGC-a koji su uključeni u hapšenje američkih mornara u Perzijskom zaljevu u januaru 2016.

Iran kaže da je pukovnik Davoud Jafari, viši komandant Korpusa garde islamske revolucije (IRGC), ubijen u Siriji od bombe pored puta u napadu za koji Teheran okrivljuje Izrael.

Novinska agencija Tasnim, povezana s IRGC-om, 23. novembra objavila je izjavu grupe u kojoj se navodi da je Jafari savjetnik odjela za zrakoplovstvo IRGC-a. U saopštenju se dodaje da je Izrael odgovoran za operaciju, iako nije prezentirao nikakve dokaze koji bi potkrijepili tu tvrdnju.

Tasnim je objavio fotografiju Jafarija pored vrhovnog vođe ajatolaha Alija Khameneija, koja je pokazala da je on bio umiješan u hapšenje američkih mornara u Perzijskom zaljevu u januaru 2016. godine.

Nezavisni izvori još nisu potvrdili Tasnimov izvještaj, a ni Izrael nije reagirao na njega.

Teheran priznaje da je pružao vojnu podršku snagama sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u građanskom ratu od najmanje 2012. godine u obliku vojnih savjetnika i dobrovoljaca, ali poriče da je poslao svoje trupe.

Uprkos tome, iranski mediji izvještavaju o smrti šačice iranskih komandanata zajedno sa stotinama iranskih boraca u Siriji.

Iran i Izrael su godinama bili uključeni u rat u sjeni, pogoršavajući ionako zategnute odnose između njih.

Dalje povećanje tenzija su pregovori u zastoju koji imaju za cilj oživljavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. između Irana i svjetskih sila.

U nedostatku sporazuma koji bi obuzdao osjetljive nuklearne aktivnosti Irana u zamjenu za ukidanje američkih sankcija, Teheran je smanjio svoje obaveze i proširio svoje nuklearne aktivnosti, što je izazvalo zabrinutost u Izraelu.

Vijest o Jafarijevoj smrti dolazi nakon što je izraelski zvaničnik okrivio Iran za napad 15. novembra na tanker Pacific Zircon, kojim upravlja Eastern Pacific Shipping pod kontrolom Izraela.

Teheran je također optužio Izrael da je izveo nedavni niz atentata i sabotažnih napada unutar Islamske republike.

XS
SM
MD
LG