Dostupni linkovi

Iran traži garancije da se SAD neće povlačiti iz nuklearnog sporazuma


Iranski predsjednik Ebrahim Raisi obraća se na 77. sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u sjedištu UN-a u New Yorku, SAD, 21. septembra 2022.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi ponovio je svoj zahtjev za garancijama Sjedinjenih Država da se više neće povući iz sporazuma o obuzdavanju iranskog nuklearnog programa ako pregovori o oživljavanju sporazuma budu uspješni.

"Pred nama je iskustvo američkog povlačenja iz (dogovora)", rekao je Raisi na Generalnoj skupštini UN-a 21. septembra. "S tim iskustvom i ovom perspektivom, možemo li zanemariti važno pitanje garancija za trajni sporazum?"

Raisi je također rekao da Teheran želi da se bivši američki predsjednik Donald Trump suoči sa suđenjem za ubistvo najvišeg komandanta iranskih snaga Quds Qasema Soleimanija 2020. u američkom napadu dronom u Iraku.

Trump je 2018. godine napustio nuklearni sporazum iz 2015. prema kojem je Iran pristao da obuzda svoj atomski program u zamjenu za oslobađanje od ekonomskih sankcija. Teheran je od tada povlačio svoje obaveze kršeći sporazum.

Raisi je rekao da Iran ne nastoji izgraditi ili nabaviti nuklearno oružje "i takvom oružju nije mjesto u našoj doktrini". On je također osudio nedostatak pritiska na Izrael, nedeklariranu nuklearnu silu, rekavši da je Iran ispunio međunarodne obaveze.

Raisi je također pokušao odbiti kritike zbog smrti u pritvoru 22-godišnje Mahse Amini, koju je uhapsila moralna policija u Teheranu zbog navodnog kršenja pravila o hidžabu.

Njena smrt izazvala je smrtonosne proteste i negodovanje zbog žestokog nadzora protiv neslaganja od strane Islamske Republike i sve nasilnijeg postupanja policije prema mladim ženama.

Raisi je rekao da Iran "odbacuje neke od dvostrukih standarda nekih vlada u odnosu na ljudska prava".

Sve dok postoji "dvostruki standard gdje je pažnja usmjerena samo na jednu stranu, a ne na sve podjednako, nećemo imati istinsku pravdu i pravičnost".

Dodao je: "Ljudska prava pripadaju svima, ali ih, nažalost, gaze mnoge vlade", pozivajući se na otkriće neobilježenih grobova domorodačkog stanovništva u Kanadi, stradanja Palestinaca i slike djece migranata držane u kavezima u Sjedinjenim Državama.

Na osnovu izvještaja Reutersa i AFP-a

XS
SM
MD
LG