Dostupni linkovi

Iranski prosvjedi utihnuli, ali nisu zaboravljeni


Mnogi Iranci, mlađi od 30 godina, pitaju se da li lideri zemlje mogu odgovoriti njihovim zahtjevima: Scott Lucas
Mnogi Iranci, mlađi od 30 godina, pitaju se da li lideri zemlje mogu odgovoriti njihovim zahtjevima: Scott Lucas
Piše: Frud Bezhan
Priredila: Mirjana Rakela


Demonstracije koje su se događale u Iranu su utihnule, no razlozi zbog kojih su izbile nije moguće staviti pod tepih. Mladi su nezadovoljni zbog nedostatka sloboda, postojećeg stanja i dalje su spremni izaći na ulicu i tražiti svoja prava suprotstavljajući se vrhovnom vodstvu Islamske Republike.

Pitanje je da li se može premostiti generacijski jaz s obzirom da su lideri zemlje sve stariji.

Gotovo 60 posto od 82 milijuna stanovnika Irana je mlađe od 35 godina, a skoro 70 posto nije ni bilo rođeno kada se revolucijom uspostavila Iranska Islamska Republika.

"Mladi Iranci imaju veća očekivanja, bolji pristup informacijama i više su okrenuti svijetu. Oni su frustrirani sa ekonomskom i političkom stagnacijom u zemlji, i ne smatraju da vladajuća politička elita može odgovoriti na njihove zahtjeve", ocjenjuje ekspert za Bliski istok iz washingtonskog Instituta za Bliski istok Ahmad Mađidžar (Majidyar).

Na generacijski jaz upozorio je i predsjednik Hasan Rohani (Hassan Rouhani) ističući da se mladima ne može određivati kako će živjeti.

Rohani, koji se smatra umjerenim političarom, kazao je da problemi nastaju jer "sadašnje vodstvo želi da mladi žive na jednaki način na kakav su živjele prethodne generacije".

"Ljudi imaju zahtjeve, od kojih su neki ekonomski, neki socijalni neki sigurnosni, ali o svim zahtjevima treba voditi računa", dodao je Rohani.

"Nemamo nepogrešive dužnosnike i bilo koje se tijelo može kritizirati", precizirao je.

Iranske proteste podržao Reza Pahlavi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00

Prosvjedi su započeli 28. decembra u sjeveroistočnom gradu Mašadu zbog visoke nezaposlenosti i cijena jaja, ali kada su vlasti oštro reagirajući uhapsile desetke prosvjednika, oni su se pretvorili u nacionalne demonstracije.

Prosvjedi su održani u više od 100 gradova diljem zemlje, ali kako su se oni širili i zahtjevi su bili brojniji. Prosvjednici su tražili veće društvene i političke slobode, a pozivi u Mašadu da Rohani odstupi, evoluirali su u otvorenu kritiku vjerskih vođa, uključujući ajatolaha Ali Khameneija (Hamenei).

Vlast je od 1979. monoplizirana u rukama starije generacije. Vrhovni lider je 78-ogodišnji Khamenei. Vijećem stručnjaka i čuvara revolucije rukovodi 90-ogodišnji tvrdolinijaš ajatolah Ahmad Jannati (Džanati).

Protesti u Teheranu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

"Mnogi Iranci, mlađi od 30 godina, pitaju se da li lideri zemlje mogu odgovoriti njihovim zahtjevima i željama koje nisu određene postavkama islamske revolucije", kaže stručnjak za Iran na Sveučilištu Birmingham u Velikoj Britaniji Scott Lucas (Skat Lukas).

Lucas upozorava da iransko vodstvo mora reagirati na zahtjeve građana kroz "proces prilagodbe".

Ne dogodi li se to, antivladini prosvjedi bi se moglo dogoditi ponovno, ocjenjuje analitičar Mađidžar.

"Temeljni bijes i frustracija koja je pokrenula prosvjede će ostati, vjerojatno će rasti još jače i u budućnosti će se ponovno pojaviti u različitim oblicima", kaže on.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG