Dostupni linkovi

Teheran krivi Zapad i Izrael za proteste


Članovi iranske zajednice u Turskoj na protestu u znak podrške ženama u Iranu, Istanbul 19. novembar 2022.
Članovi iranske zajednice u Turskoj na protestu u znak podrške ženama u Iranu, Istanbul 19. novembar 2022.

Iran je u subotu kritizirao "šutnju" međunarodne zajednice prema činovima nasilja u zemlji tokom prosvjeda izazvanih smrću Mahse Aminija u pritvoru.

Islamsku Republiku potresaju prosvjedi nakon smrti Amini, 22-godišnje Iranke kurdskog podrijetla, 16. septembra, nakon njezina hapšenja zbog navodnog kršenja iranskih pravila odijevanja žena.

Iran je svoje "strane neprijatelje", uključujući Britaniju, Izrael i Sjedinjene Države, za poticanje nemira.

U subotu, 19. novemvra, iransko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je "namjernu šutnju stranih promotora haosa i nasilja u Iranu pred... terorističkim operacijama u nekoliko iranskih gradova".

"Dužnost je međunarodne zajednice i međunarodnih skupština osuditi nedavne terorističke akte u Iranu, a ne pružati sigurno utočište za ekstremiste", stoji u priopćenju.

U srijedu je deset ljudi, uključujući ženu, dvoje djece i službenika sigurnosti, ubijeno u dva odvojena napada u gradovima Izeh i Isfahan, prema državnim medijima i bolničkom izvoru, javio je AFP.

Dva pripadnika iranske provladine paravojne postrojbe Basij izbodena su na smrt u sjeveroistočnom gradu Mashadu dok su pokušavali intervenirati protiv "izgrednika", javlja državna novinska agencija IRNA.

Osumnjičenik je uhapšen, objavljeno je na web-stranici pravosuđa.

"Neprijatelji"

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei u subotu je obećao "kažnjavanje" za "ubistva" i vandalizam tokom prosvjeda diljem zemlje.

Državna televizija ga je citirala da su strane sile "pokušavale izvući ljude na ulice" i "iscrpiti vlasti", ali je rekao da nisu uspjele.

Khamenei je rekao da "neprijatelj" može nastojati utjecati na grupe u društvu, poput žena i radnika, ali "dostojanstvo" Iranaca neće im dopustiti da se "pridruže onima koji su ih prevarili".

Ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian u međuvremenu je ponovio optužbe protiv arhineprijatelja Sjedinjenih Država, kao i Britanije, Francuske i Njemačke, da pokušavaju izvršiti "maksimalni pritisak" na Teheran.

"Posljednjih dana i sedmica neprijatelji Islamske Republike pokušali su utjecati na situaciju u Iranu", rekao je Amir-Abdollahian.

Polovinom novembra Amir-Abdollahian optužio je zapadne vlade za "promicanje nasilja i podučavanje (prosvjednika) izradi oružja i Molotovljevih koktela putem društvenih mreža i medija".

XS
SM
MD
LG