Dostupni linkovi

Iran podigao optužnicu za špijnažu protiv francuskog državljanina


Benjamin Briere je uhapšen u maju 2020, nakon što je fotografisao pustinju na mestu gde je to zabranjeno

Iranske vlasti su optužile francuskog turistu da je špijunirao i širio propagandu protiv Teherana, rekao je 30. maja njegov advokat.

Ovo je najnoviji slučaj u nizu protiv stranaca, usled povećanih napetosti između Irana i Zapada, prenosi agencija AP.

Benjamin Benžamen Briere (35) je uhapšen u maju prošle godine, nakon što je fotografisao pustinju u blizini iransko-turkmenistanske granice, na mestu gde je to zabranjeno i postavio pitanje na društvenim mrežama o iranskom obaveznom nošenju hidžaba za žene.

U Iranu bi mogao da se suoči sa smrtnom kaznom ako bude osuđen za špijunažu. Osuđujuća presuda za širenje "propagande protiv sistema" mogla bi rezultirati zatvorskom kaznom od tri meseca do godinu dana.

Optužnica protiv Brierea je podignuta u kancelariji ministarstva pravde u severoistočnom gradu Mašahd, a još se ne zna kada će mu početi suđenje.

Potvrda optužbi dolazi nekoliko dana nakon što je francuski nedeljnik Le Point objavio otvoreno pismo Briereove sestre, u kojem je pozvala predsednika Francuske Emmanuela Macrona da zatraži oslobađanje njenog brata.

Ona je navela da su optužbe "neutemeljene" i da je Briere postao "pregovaračko sredstvo" usled tenzija između Irana i Zapada zbog iranskih nuklearnih kapaciteta.

Aktivisti za ljudska prava optužuju iranske bezbednosne agencije da koriste strance za cenkanje prilikom pregovora sa Zapadom.

Teheran to negira, ali je bilo razmene zarobljenika, piše AP.

Prošle godine, Iran i Francuska su zamenili francuskog istraživača Rolana Mašala za iranskog inženjera Džalala Ruholahnedžada.

Briere je poslednji zapadnjak u nizu koji je priveden zbog optužbi za špijunažu.

XS
SM
MD
LG