Dostupni linkovi

Rohani: Dogovorene okvirne smjernice sporazuma sa svjetskim silama


IRAN -- Iranian President Hassan Rohani speaks during a cabinet meeting in the capital Tehran, April 7, 2021
IRAN -- Iranian President Hassan Rohani speaks during a cabinet meeting in the capital Tehran, April 7, 2021
Postignute su okvirne smjernice sporazuma kojim bi trebale da se ukinu sankcije Iranu, rekao je predsjednik te zemlje Hassan Rohani nakon razgovora sa svjetskim silama kojima je cilj obnova nuklearnog sporazuma iz 2015.
Ipak, navodi da ostaju neka teška pitanja.
Iran i Sjedinjene Države od aprila u Beču nastoje da indirektnim razgovorima obnove sporazum iz 2015. iz kojeg je bivši predsjednik Donald Trump povukao Sjedinjene Države prije tri godine i ponovo nametnuo sankcije koje značajno utiču na ekonomiju Irana.
Potez SAD-a potaknuo je Iran da nastavi prekomjerno obogaćivati uranijum i jačati svoj nuklearni program. Cilj sporazuma je otežati razvoj atomske bombe - što je ambicija koju Teheran poriče.
Pregovarači u austrijskoj prijestolnici napravili su "veliki korak", rekao je Rohani 20. maja tokom ceremonije u Ministarstvu nafte u Teheranu, dodajući da je "postignut glavni sporazum". Rekao je da će se sporazumom ukinuti američke sankcije sektorima poput nafte, brodogradnje, osiguranja i centralne banke. Diplomate i dalje razgovaraju o "manjim pitanjima" prije "konačnog sporazuma", naveo je iranski predsjednik.
Nakon što su u Beču 19. maja završeni razgovori Rusije, Kine, Njemačke, Francuske, Velike Britanije i Irana, šef iranske delegacije, zamjenik ministra vanjskih poslova Abbas Araqchi, rekao je da su "okvir i struktura sporazuma definisani i o mnogim klauzulama pregovaramo. " Araqchi je također rekao da o nekim "ključnim pitanjima” treba još razgovarati.
XS
SM
MD
LG