Dostupni linkovi

IAEA: Iran premešta proizvodnju iz postrojenja u Karadžu


Mašine u iranskoj fabrici za obogaćivanje uranijuma Natanz, 17. april 2021.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da je Iran obavestio o premeštanju proizvodnje delova za centrifuge iz Karadža u centralni grad Isfahan.

Ovaj potez dolazi mesec dana nakon sukoba između IAEA i Teherana oko ponovnog instaliranja kamera u postrojenju u Karadžu, zapadno od Teherana.

U saopštenju IAEA, u koje je agencija Reuters imala uvid, navodi se da su inspektori IAEA 24. januara postavili nadzorne kamere na novoj lokaciji u Isfahanu i da tada nije počela proizvodnja delova.

Iran je okrivio Izrael za junski napad na objekat u Karadžu i do nedavno je blokirao pristup toj lokaciji jer se smatrala mestom zločina.

Ovakav razvoj dolazi u trenutku kada Iran i svetske sile pregovaraju o ponovnom pokretanju nuklearnog sporazuma prema kojem je Teheran prihvatio da obustavi svoj kontroverzni nuklearni program u zamenu ukidanje ekonomskih sankcija Zapada.

Bivši američki predsednik Donald Trupm povukao je SAD iz sporazuma 2018. godine, a Iran je od tada nastavio mnoge aktivnosti, uključujući proizvodnju centrifuga, koje je prethodno pristao da zaustavi ili ograniči.

Pod administracijom predsednika Joe Bidena, Vašington je izrazio spremnost da se ponovo pridruži sporazumu, ako se Iran vrati svim preuzetim obavezama.

Centrifuge u postrojenju Karadž koriste se za proizvodnju obogaćenog uranijuma koji se može koristiti za proizvodnju goriva za nuklearne reaktore i, moguće, nuklearno oružje.

XS
SM
MD
LG