Dostupni linkovi

'Iran pokušava svijet držati taocem'


Razvoj nuklearnog programa, Iran

Iran pokušava svijet držati taocem time što najavljuje moguće povlačenje iz nuklearnog sporazuma postignutog 2015. zbog nastavka američkih sankcija. Tako je odgovorila Nikki Haley američka ambasadorica u Ujedinjenim narodima iranskom predsjedniku Hasanu Rohaniju koji je kazao da nova runda sankcija pokazuje da predsjednik SAD-a Donald Trump "nije dobar partner" i da bi Iran mogao izaći iz sporazuma "za nekoliko sati".

Haley u saopćenju iz UN-a u New Yorku ističe kako sankcije koje nameće predsjednik Trump nisu povezane sa nuklearnim sporazumom po kojem su Sjedinjene Države i druge svjetske sile pristale ukloniti većinu ekonomskih sankcija Iranu.

Kazala je kako se Teheran mora smatrati odgovornim zbog "lansiranja raketa, podrške terorizmu, zanemarivanja ljudskih prava i kršenja rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a".

"Iranu se ne smije dopustiti korištenje nuklearnog sporazuma da bi svijet držao svojim taocem", upozorila je predstavnica SAD-a u svjetskoj organizaciji.

Haley je dodala da se "Iranu ni pod kojim okolnostima i nikad ne smije dopustiti da posjeduje nuklearno oružje".

Rohani je prethodno u parlamentu u Teheranu rekao kako aktualna američka administracija želi stvari vratiti na vrijeme prije postignutog sporazuma služeći se taktikom prisile umjesto dijaloga i pregovora.

"Neuspjelo iskustvo sa sankcijama i prisilom dovele su prethodne administracije za pregovarački stol", kazao je u televizijskom govoru.

"Ako se žele vratiti na to iskustvo, definitivno u kratkom vremenu – ne radi se o tjednima ili mjesecima, već satima ili danima – vratit ćemo se na našu prethodnu poziciju, ali daleko jači", rekao je iranski predsjednik.

Rohani je kazao kako Trump od trenutka kada je preuzeo dužnost pokazao je da "nije dobar partner" ne samo u odnosu na nuklearni sporazuma Irana i svjetskih sila iz 2015., već i po pitanju drugih globalnih dogovora.

Rohani: Povratak na prethodnu poziciju
Rohani: Povratak na prethodnu poziciju

Glasnogovornica američkog State Departmenta Heather Nauert nije se sinoć izravno osvrnula na Rohanijeve komentare, ali je ustrajavala na tome da Washington u potpunosti poštuje svoju stranu nuklearnog sporazuma.

Nauert je također rekla kako Washington razmatra svoju politiku prema Iranu i da smatra da se postignutim sporazumom Teheran nije odrekao svojih "destabilizirajućih aktivnosti" u regiji.

Trump je početkom mjeseca još jednom kazao da Iran ne "živi u duhu" nuklearnog sporazuma za koji je rekao da je "jako loš dogovor".

Sporazum sa svjetskim silama omogućio je Iranu olakšanje međunarodnih sankcija u zamjenu za ograničavanje nuklearnih aktivnosti.

Američki i UN-ovi promatrači koji prate njegovu primjenu kažu da se Teheran pridržava sporazuma.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG