Dostupni linkovi

Iranska nuklearka privremeno zatvorena zbog 'tehničke greške'


Nuklearna elektrane Bušer, 1.200 km južno od Teherana
Nuklearna elektrane Bušer, 1.200 km južno od Teherana

Iransko tijelo za atomsku energiju kazalo je da je jedina nuklearna elektrana u zemlji privremeno zatvorena zbog "tehničke greške".

"Nakon tehničke greške u elektrani Bušer (Bushehr) i nakon jednodnevnog obavještenja Ministarstvu energetike, elektrana privremeno ne radi i isključena je iz električne mreže", objavila je iranska Organizacija za atomsku energiju.

Agencija je dodala da će se elektrana u južnom lučkom gradu Bušeru ponovo priključiti na nacionalnu elektroenergetsku mrežu "u narednih nekoliko dana" nakon što se problem otkloni.

Golamali Rahšanimer, službenik državne električne kompanije Tavanir, rekao je da će isključenje elektrane trajati "tri do četiri dana", te da bi moglo doći do prekida napajanja strujom.

U izjavi je kompanija Tavanir navela da se problemi u nuklearnoj elektrani rješavaju, dodajući da će popravka trajati do 25. juna. Ostali detalji nisu precizirani.

Ovo je prvi put da je Iran izvijestio o hitnom zaustavljanju pogona u elektrani Bušer.

Bušer je luka u Persijskom zalivu i bliža je gradovima nekoliko susjednih zemalja nego što je Teheranu. Izgrađena je u zoni sklonoj zemljotresima i zbog toga izaziva zabrinutost tih država.

To područje je u aprilu pogodio zemljotres jačine 5,8 stepeni po Richterovoj skali. U tom potresu je povrijeđeno pet osoba.

Postrojenje Bušer, sa reaktorom od 1.000 megavata, čija je gradnja započeta sredinom 1970-ih, počela je da radi 2011. godine, uz pomoć Rusije.

Iran je dužan da pošalje Rusiji potrošene šipke sa gorivom iz reaktora, što je mjera sprječavanja širenja nuklearnog oružja.

Vlasti su u martu najavile da bi elektrana mogla obustaviti rad jer Iran ne može da nabavlja dijelove i opremu za nju iz Rusije, zbog američkih sankcija uvedenih 2018. godine.

Elektrana Bušer se napaja uranijem proizvedenim u Rusiji, a ne u Iranu, a njen rad nadgleda Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

XS
SM
MD
LG