Dostupni linkovi

Iranski zvaničnik kaže da Teheran može proizvesti nuklearne bombe


Kamal Kharrazi, savjetnik iranskog vrhovnog vođe

Viši savjetnik iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija kaže da je zemlja sposobna napraviti nuklearno oružje, ali odluka da li će to učiniti još nije donesena.

Komentari Kamala Kharrazija za Al-Jazeera televiziju 17. jula došli su nakon što je američki predsjednik Joe Biden obećao tokom svog putovanja u Izrael i Saudijsku Arabiju da će Washington spriječiti Iran da "nabavi nuklearno oružje".

Iran je dugo negirao da pokušavaju nabaviti ili razviti nuklearno oružje, te tvrde da je njihov program isključivo u civilne svrhe, iako su nastavili testirati rakete vojnog tipa.

Kharrazijevi komentari su rijedak spomen da bi Teheran mogao biti zainteresiran za takvo oružje.

"U nekoliko dana uspjeli smo obogatiti uranijum do 60 posto i lako možemo proizvesti 90 posto obogaćeni uranijum… Iran ima tehnička sredstva za proizvodnju nuklearne bombe, ali Iran nije donio odluku da je napravi," rekao je Kharrazi.

Iran obogaćuje do 60 posto, daleko iznad gornje granice od 3,67 posto postavljenih nuklearnim sporazumom iz 2015. koji je Teheran potpisao sa svjetskim silama.

Uran obogaćen do 90 posto pogodan je za nuklearnu bombu.

Američki predsjednik Donald Trump povukao je u maju 2018. Sjedinjene Države iz nuklearnog sporazuma koji je Teheranu omogućio ublažavanje sankcija u zamjenu za ograničenja nuklearnog programa.

Iransko nuklearno postrojenje Bushehr
Iransko nuklearno postrojenje Bushehr

Nakon Trumpova poteza i ponovnog nametanja sankcija, Iran je počeo kršiti ograničenja za obogaćivanje uranijuma.

Upravno vijeće Međunarodne agencije za atomsku energiju donijelo je 8. juna velikom većinom rezoluciju protiv Irana, kritizirajući nedostatak saradnje Teherana s tim tijelom.

Iran i zapadne sile vode povremene pregovore s ciljem oživljavanja sporazuma iz 2015. godine, ali dogovor još nije postignut.

Uz izvještaje AFP-a i Al-Jazeere

XS
SM
MD
LG