Dostupni linkovi

Iran: Nećemo predati IAEA slike unutrašnjosti nuklearnih elektrana


Mohamad Baker Kalibaf
Mohamad Baker Kalibaf

Predsedavajući iranskog parlamenta Mohamad Baker Kalibaf izjavio je da Teheran nikada neće predati slike unutrašnjosti nekih od nuklearnih lokacija u Iranu Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA), pošto je sporazum o nadgledanju iranskog programa sa tom Agencijom istekao.

"Sporazum je istekao što znači da sve zabeležene informacije nikada neće biti predane Međunarodnoj agenciji za nuklearnu energiju, a podaci i slike ostaće u posedu Irana", rekao je Muhamed Baker Kalibaf.

Ovo bi moglo dodatno zakomplikovati pregovore Irana i šest svetskih sila o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Pre tri godine se tadašnji američki predsednik Donald Trump povukao je SAD iz sporazuma i ponovno uveo sankcije Teheranu. Iran je reagovao kršenjem brojnih odredbi sporazuma, prenosi Reuters.

IAEA i Teheran postigli su tromesečni sporazum o nadzoru nuklearnih aktivnosti u februaru kako bi ublažili uticaj sankcija, a Iran je dopustio nadzor nekih aktivnosti koje bi inače mogle biti nastavljene.

Prema tom sporazumu, koji je 24. maja produžen za mjesec dana, podaci se i dalje prikupljaju u crnoj kutiji, a IAEA im može pristupiti tek naknadno.

XS
SM
MD
LG