Dostupni linkovi

Lavrov će u Iranu razgovarati o nuklearnom sporazumu, saradnji u oblasti energetike


Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov (desno) i iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian ulaze u salu tokom sastanka u Moskvi 15. marta 2022.
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov (desno) i iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian ulaze u salu tokom sastanka u Moskvi 15. marta 2022.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov doputovao je u Iran jer su pregovori o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. između Irana i svjetskih sila i dalje u zastoju.

Lavrov je doputovao 22. juna u dvodnevnu posjetu za koju su iranski državni mediji i TASS rekli da je uključivala sastanak sa tvrdolinijaškim iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem. Iranska državna TV prikazala je sastanak Lavrova sa Raisijem, ali nije dala detalje.

Iranska državna novinska agencija IRNA objavila je da će se Lavrov 23. juna sastati sa iranskim ministrom vanjskih poslova Hosseinom Amir-Abdollahianom.

Lavrov i iranski zvaničnici razgovarat će o nuklearnom sporazumu, koji su 2015. s Iranom postigle Rusija, Njemačka, Francuska, Britanija, Kina i Sjedinjene Države, kao i o jačanju bilateralne i energetske saradnje, objavili su iranski državni mediji.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije ove nedelje da je posjeta Lavrova imala za cilj "proširivanje saradnje sa evroazijskim regionom i Kavkazom".

Moskva je prošlog mjeseca saopštila da su Rusija i Iran razgovarali o zamjeni zaliha nafte i plina, kao i o uspostavljanju logističkog čvorišta. Ekonomije dvije zemlje bile su pod velikim uticajem zapadnih sankcija.

Oni protiv Rusije došli su nakon što je pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini.

Oštre sankcije Iranu uključuju one koje su ponovo uvedene nakon što se Washington povukao iz nuklearnog sporazuma 2018.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je ranije da će ruske i iranske diplomate razmijeniti mišljenja o nizu hitnih međunarodnih pitanja, uključujući situaciju oko pregovora o oživljavanju nuklearnog sporazuma, Ukrajine, Sirije, Afganistana i Jemena.

Indirektni pregovori između iranskih i američkih pregovarača o vraćanju nuklearnog sporazuma na čekanju su od marta.

Glavna tačka prepreka je zahtjev Teherana da Washington ukloni Korpus garde islamske revolucije sa američke liste označenih terorističkih organizacija.

Prema izvještajima Reutersa i TASS-a

XS
SM
MD
LG