Dostupni linkovi

Iranski predsednik u trodnevnoj poseti Kini


Iranski predsednik Ebrahim Raisi sa predsednikom Kine Si Đinpingom tokom prve posete iranskih zvaničnika toj zemlji u dve decenije, 14. februar 2023.
Iranski predsednik Ebrahim Raisi sa predsednikom Kine Si Đinpingom tokom prve posete iranskih zvaničnika toj zemlji u dve decenije, 14. februar 2023.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi sastao se u utorak, 14. februara, sa svojim kolegom Si Đinpingom na početku trodnevne posete Kini sa ciljem jačanja trgovinskih i ekonomskih veza.

Kineski lider izrazio je podršku Iranu tokom posete njegovog predsednika, a zvanični kineski izvještaj o njihovom sastanku nije ukazivao na to da li su razgovarali o napadu Rusije na Ukrajinu. Teheran je isporučio vojne dronove vladi ruskog predsednika Vladimira Putina, ali kaže da su isporučeni pre početka rata.

"Kina podržava Iran u očuvanju nacionalnog suvereniteta" i "opiranju unilateralizmu i maltretiranju", rekao je Si u saopštenju koje je kineska državna TV objavila na svojoj web stranici.

Si i Raisi prisustvovali su potpisivanju 20 sporazuma o saradnji, uključujući trgovinu i turizam, saopštila je kineska vlada. To je dodatak 25-godišnjem strateškom sporazumu potpisanom 2021. o saradnji u razvoju nafte, industrije i drugih polja.

Kina je jedan od najvećih kupaca iranske nafte i izvor investicija.

Iran i Kina imaju jake ekonomske veze – posebno u oblasti energetike, tranzita, poljoprivrede, trgovine i investicija – i 2021. godine potpisali su 25-godišnji "pakt o strateškoj saradnji".

Ovo je prva državna poseta jednog iranskog predsednika Kini u više od 20 godina. Raisija je dočekao Si na crvenom tepihu.


Obe zemlje se suočavaju sa pritiskom zapadnih nacija zbog svojih stavova o ruskoj invaziji na Ukrajinu, koja je pokrenuta pre skoro godinu dana, a Iran je već pod strogim američkim sankcijama zbog svog nuklearnog programa, podseća agencija Frans pres (AFP).

Iran se pojavio kao jedan od retkih preostalih saveznika Rusije pošto je Moskva gurnuta u dublju međunarodnu izolaciju zbog invazije.

Zapadne zemlje optužile su Teheran da isporučuje naoružane bespilotne letelice Rusiji za upotrebu u ratu u Ukrajini, što on negira.

Vašington je u decembru izneo opsežne dokaze o saradnji dve zemlje, koji uključuju opremu kao što su helikopteri, borbeni avioni i dronovi.


Ofanziva Moskve u Ukrajini je osetljivo pitanje za Peking, koji je nastojao da se pozicionira kao neutralan, a istovremeno nudi diplomatsku podršku svom strateškom savezniku Rusiji.

Raisi i Si su se prvi put sastali prošlog septembra na samitu Šangajske organizacije za saradnju u Uzbekistanu, gde je iranski predsednik pozvao na jačanje veza.

Kako prenosi iranska državna novinska agencija IRNA, Raisi će učestvovati na sastancima sa kineskim biznismenima i Irancima koji žive u toj zemlji.

Kina je najveći trgovinski partner Irana, saopštila je IRNA, pozivajući se na desetomesečnu statistiku iranskih carinskih vlasti. Izvoz Teherana u Peking iznosio je 12,6 milijardi dolara, dok je iz Kine uvezao robe u vrednosti od 12,7 milijardi dolara.

Sastanak delegacija Irana i Kine u Pekingu, 14. februar
Sastanak delegacija Irana i Kine u Pekingu, 14. februar


U pratnji Raisija su ministar spoljnih poslova i ministri za ekonomiju, puteve i transport, naftu, industriju, rudarstvo i trgovinu i poljoprivredu, navodi iranska državna televizija.

U njegovoj delegaciji je i Ali Bagheri, zamenik iranskog ministra spoljnih poslova za politička pitanja i njegov glavni nuklearni pregovarač.

Raisijeva prva poseta Kini dolazi nekoliko dana nakon što je proglasio pobedu nad nacionalnim protestnim pokretom izazvanim smrću u pritvoru 22-godišnje Mahse Amini, nakon njenog hapšenja zbog navodnog kršenja iranskog kodeksa oblačenja za žene.


Vlasti kažu da su stotine ljudi, uključujući desetine pripadnika obezbeđenja, ubijene, a hiljade uhapšene tokom protesta, koje generalno nazivaju "nemirima".

Sudstvo je osudilo 18 ljudi na smrt u vezi sa protestima, prema podacima AFP-a zasnovanim na zvaničnim saopštenjima. Četiri osobe su pogubljene, što je izazvalo bes međunarodne zajednice.

XS
SM
MD
LG