Dostupni linkovi

Iran pozvao francuskog ambasadora zbog karikatura ajatolaha Khameneija


Iranski provladin demonstrant nosi sliku vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hameneija tokom skupa protiv nedavnih antivladinih protesta u Iranu, u Teheranu, 25. septembra 2022.
Iranski provladin demonstrant nosi sliku vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hameneija tokom skupa protiv nedavnih antivladinih protesta u Iranu, u Teheranu, 25. septembra 2022.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je 4. januara francuskog ambasadora u Iranu zbog "uvredljivih" karikatura vrhovnog vođe ajatolaha koje je objavio francuski satirični časopis Charlie Hebdo, javljaju iranski državni mediji.

Časopis je objavio desetine karikatura o Aliu Khameneiju, rekavši da je serija karikatura dio takmičenja koje je pokrenuo za podršku antivladinim protestima u Iranu.

Portparol Ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani rekao je francuskom ambasadoru da je objavljivanje karikatura "vrijeđanje autoriteta, svetinja i vjerskih i nacionalnih vrijednosti" i Iran ne prihvata te uvrede ni na koji način.

Časopis je objavio nekoliko desetina karikatura ajatolaha odabranih na konkursu koji je objavljen u decembru u svjetlu protesta u Iranu.

"Uvredljiv i opscen čin objavljivanja karikatura protiv vjerskih i političkih vlasti neće proći bez efikasnog i čvrstog odgovora", napisao je iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian na Twitteru.

Charlie Hebdo je u decembru izvijestio da je cilj konkursa bio da podrži "Irance koji se bore za svoju slobodu".

Iran se suočava s talasom protesta nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini 16. septembra nakon što ju je uhapsila teheranska moralna policija zbog navodnog kršenja strogog pravila oblačenja.

"To je naš način da pokažemo podršku Irancima i Irancima koji rizikuju svoje živote da bi obranili svoju slobodu od teokratije koja ih tlači od 1979. godine", napisao je u uvodniku urednik Laurent Sorriso, zvani Reese.

Charlie Hebdo objavio je karikature u posebnom izdanju za godišnjicu terorističkog napada u redakciji 7. januara 2015. godine.

Braća Sherif i Said Kouashi su 7. januara 2015. godine upali u redakciju satiričnog lista u Parizu i ubili 11 novinara i karikaturista, vičući da su "osvetili poslanika Muhameda".

Redakcija lista je od tada premještena na nepoznatu lokaciju koja podsjeća na, kako sami novinari kažu, bunker sa naoružanim obezbjeđenjem i rešetkama na prozorima. No, tada su novinari rekli da će nastaviti sa istom uređivačkom politikom, da nemaju tabue i da im "ništa nije sveto".

XS
SM
MD
LG