Dostupni linkovi

Urednik Charlie Hebdoa kaže da mrtvi ljudi nisu tabu tema za Putina


Gerard Biard, glavni urednik francuskog satiričnog magazina Charlie Hebdo
Gerard Biard, glavni urednik francuskog satiričnog magazina Charlie Hebdo

Piše: Vazha Tavberidze

U intervjuu za Gruzijski servis Radija Slobodna Evropa, Gerard Biard, glavni urednik kontroverznog francuskog satiričnog magazina Charlie Hebdo, govori o poteškoćama stvaranja satire u vrijeme rata, pogotovo u opustošenom medijskom krajoliku Rusije.

Nakon što je njegov magazin bio meta oružanog napada 2015. godine u kojem je poginulo 12, a ranjeno 11 ljudi, Biard razumije bolje od mnogih ogromne rizike koji dolaze s objavljivanjem materijala koji neki smatraju problematičnim.

Islamaistički ekstremisti koji su izveli napad su rekli da djeluju iz osvete zbog objavljivanja karikature i ismijavanja poslanika Muhameda. A s širenjem društvenih medija, Biard kaže da su se rizici povećali, zbog čega su svi, ne samo novinari i aktivisti, postali meta.

RSE: Šta je vaš i stav magazina Charlie Hebdo po pitanju rata u Ukrajini i njegovom glavnom arhitekti, ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu?

Gerard Biard: Naravno, mi smo uz narod Ukrajine. Najveći strah u vezi ovog rata je da će prerasti u treći svjetski rat. Ali ja mislim da je treći svjetski rat već počeo, to je rat između zemalja s demokratskim sistemima i demokratskim vrijednostima i institucijama, na jednoj strani i onih koji to nemaju, na drugoj.

Ne radi se samo o Rusiji, tu je i Kina, Iran i druge čak i evropske države, kao što je Turska. Zemlje koje nemaju kulturu demokratije.

Najveći problem je Rusija, a imate i isti problem s Kinom, a to je da nema kulture demokratije, nema temelja za to.

Onda je diktatorima lako. Na primjer, sa bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, on je pokušao da izvede državni udar. Pokušao je da ostane na vlasti, i kako nam je poznato, nije uspio.

Nije uspio zato što u Sjedinjenim Državama imate tu političku kulturu demokratije, imate institucije, imate nešto da branite. Ali, takvih stvari nema u Rusiji. Tamo nikada nije bilo demokratije. Isto je i s Kinom. Kako prodajete demokratiju u zemlji u kojoj je niko ne kupuje?

RSE: Kako je to posmatrati rat kroz prizmu političke satire?

Biard: Problem je da kada govorite o gledanju na rat kroz prizmu satire morate da govorite o civilnim žrtvama, a to je jedna od najvećih tabu tema.

Morate da budete jako precizni u tome šta je vaša poruka, jer je satira obično otvorena za mnogo interpretacija. Morate jako pažljivo da izaberete način na koji obrađujete ovu temu.

O ratu u Ukrajini, naročito, gledajući na karikature na naslovnim stranama koje smo objavili, mi često koristimo rat u Ukrajini kako bismo se bavili političkom realnošću u Francuskoj.

Na primjer, upravo gledam karikaturu koju smo napravili prije par sedmica, prije francuskih izbora. Na njoj se prikazuje Putin kako se igra s dronom, ali to nije tek običan dron, on ima lice francuske ultradesničarske liderke Marine Le Pen i tekst koji kaže: "Putinov dron. Može li pobijediti?".

Onda smo imali različite karikature koje su se bavile samim Putinovim likom. Njaga je tako lako obraditi jer je on diktator a diktatore je najlakše nacrtati za karikaturiste, iako svakako nije najbezbjednije.

Ali kako bilo, mi smo navikli da nam prijete, ne samo diktatori, već gotovo svako ko je danas na društvenim mrežama. I ne samo karikaturistima, danas bilo ko može da prijeti bilo kome.

Naslovnica Charlie Hebdoa s Marine Le Pen prikazanom kao Putinov dron.
Naslovnica Charlie Hebdoa s Marine Le Pen prikazanom kao Putinov dron.

RSE: Od svih karikatura koje je Charlie Hebdo napravio o Putinu koja je vama najdraža i koja ga najpreciznije opisuje?

Biard: Ima jedna na kojoj je prikazan kao gorila. Čak ni ne morate da objašnjavate ovu karikaturu. Način na koji je Putin prikazan kao gorila sa malim, malim, malim genitalijama preko nuklearnog crvenog dugmeta. Pogledate ovu karikaturu i odmah prepoznate Putina.

RSE: Što se tiče teme predsjednika, da porazgovatramo o vašem francuskom predsjedniku, Emmanuelu Macronu.

Mnogi su bili iznenađeni njegovim insistiranjem da telefonira Putinu i vodi duge razgovore uprkos činjenici da Putin nije pokazivao nikakve znake da želi da sarađuje. Pored toga, Macron je imao komentare kako Rusija ili Putin ne treba da se ponižavaju. Šta je vaše mišljenje o Macronovoj poziciji?

Biard: To ima mnogo veze s tim kakav je Macron politički. Njegov glavni cilj je da predvodi.

Očigledno, pokušao je ali nije uspio jer to nije jednostavno. Pokušao je da vodi "evropsku akciju" u pogledu rata u Ukrajini. Pokušao je da ostane glavni posrednik za Putina u Evropi, ali problem je u tome što nije razumio da Putin ne želi posrednike.

I nije on jedini koji je to pokušao. I bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, koji je 2008. godine, kada je Putin napao Gruziju otišao u Moskvu, u Kremlj. Ne znamo šta je rekao Putinu, ali gledajući njegov izraz lica na kraju sastanka, u tom trenutku smo znali kako je Putin odgovorio. Bilo je "Od****". To je jedini odgovor koji Putin zna, "Radim ono što hoću". Možda nekim drugim riječima, ali isto je rekao Macronu.

RSE: Ako mogu da postavim filozofsko pitanje u odnosu na pravo da se ismijava, što je sastavni dio umjetničke slobode. Koliko je simbolično ili ironično to što nema značajnih satiričnih medija koji su ostali u Rusiji?

Biard: Čak i za vrijeme Sovjetskog Saveza je bilo satiričnih publikacija. Putin je pravi autokrata. Sovjetski Savez je bio sistem. Imali ste mnogo ljudi, ali s Putinom imate samo jednu osobu koja želi da kontroliše sve. On ne toleriše primjedbe ili bilo kakvu kritiku. Ništa. Uspio je da otkaže svu kritiku. Još uvijek možete to da radite ali ćete otići u zatvor ili ćete umrijeti. I nećete umrijeti na prijatan način. To je glavni problem s Putinom.

Naslovnica Charlie Hebdoa koja prikazuje Putina iznadi nuklearnog dugmeta.
Naslovnica Charlie Hebdoa koja prikazuje Putina iznadi nuklearnog dugmeta.

RSE: Sjećam se da je portparol Kremlja napao Charlie Hebdo 2015. zbog naslovne stranice s karikaturom koja je prikazivala ruski avion koji se srušio u Egiptu u kojem je nastradalo 224 ljudi. Da li je pogibija civila tada bila osjetljiva tema? Nije li ironično da je vaša karikatura nazvana "svetogrđem" i "bogohuljenjem" sada kada pogledate šta Rusija radi u Ukrajini?

Biard: Da, uopšteno govoreći, kako sam i rekao, smrti civila su jedna od najvećih tabu tema. S Ukrajinom, Putin nema problem s mrtvim ljudima, nema tabua.

Što se tiče optužbi za "svetogrđe" i "bogohuljenje", danas sa društvenim medijima svaka riječ može biti blasfemična. Jako je teško danas biti karikaturista ili satiričar. Ne možete biti satirični umjetnik na Facebooku. To je nemoguće.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG