Dostupni linkovi

SAD i Velika Britanija krive Iran za napad na izraelski tanker kod Omana


Arhivska fotografija tankera Mercer Street, snimljena 2. januara 2016. dok pod zastavom Liberije plovi kod Kejptauna, Južna Afrika.
Arhivska fotografija tankera Mercer Street, snimljena 2. januara 2016. dok pod zastavom Liberije plovi kod Kejptauna, Južna Afrika.

Velika Britanija i SAD veruju da Iran stoji iza napada na tanker u kojem su poginule dve osobe, i obećali da će odgovoriti, nazivajući ovaj incident kršenjem međunarodnog prava, prenosi BBC.

Tanker MV Mercer Street kojim upravlja kompanija u izraelskom vlasništvu, napadnut je u četvrtak u blizini Omana u Arabijskom moru. Tom prilikom poginuli su britanski i rumunski državljanin.

Izjave su usledile nakon što je izraelski premijer Naftali Bennett rekao da postoje "dokazi" da je za napad odgovoran Iran.

“Znamo kako da pošaljemo poruku Iranu na svoj način", upozorio je Bennett, dok je Teheran odbacio optužbe, nazivajući ih "neosnovanim".

Čini se da je napad na tanker najnovija eskalacija u neobjavljenom "ratu u senci" između Izraela i Irana.

Od marta se dogodilo nekoliko napada i na izraelske i na iranske brodove, koji se smatraju uzvratnim incidentima.

Iran je takođe optužio Izrael da targetira njegove nuklearne lokacije i naučnike.

U saopštenju u nedelju, britanski ministar spoljnih poslova Dominic Raab poručio je da London veruje da je Iran upotrebio jednu ili više bespilotnih letelica protiv tankera, nazivajući to "namernim, ciljanim i jasnim kršenjem međunarodnog prava".

"Iran mora prekinuti takve napade, a plovilima se mora omogućiti slobodan put", dodao je.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da je Vašington takođe "uveren da je Iran ovo izveo".

"U bliskom smo kontaktu, u koordinaciji s Velikom Britanijom, Izraelom, Rumunijom i drugim zemljama. Bit će i kolektivnog odgovora", rekao je Blinken na redovnom brifingu za novinare.

Dodao je i da želi "ponovno osuditi napad na komercijalni brod... Proveli smo temeljitu proveru i uvereni smo da je Iran izveo ovaj napad".

Izraelski premijer kazao je da očekuje da će međunarodna zajednica Iranu jasno dati do znanja da je napravio ozbiljnu grešku.

Iran nije priznao ništa. Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Saeed Khatibzadeh rekao je novinarima da je "cionistički režim (Izrael) stvorio nesigurnost, teror i nasilje".

On je rekao da Izrael "mora da prestane sa takvim neosnovanim optužbama”.

Do eskalacije tenzija dolazi u kontekstu ključnih nuklearnih pregovora u Beču. Zvaničnici pokušavaju da ožive međunarodni sporazum iz 2015. prema kojem se Iranu ukidaju sankcije u zamenu za obaveze Teherana da obuzda svoj nuklearni program.

Zapadne zemlje optužile su Iran za pokušaj pravljenja nuklearne bombe. Iran to poriče, insistirajući da je njegov nuklearni program fokusiran na istraživanje i proizvodnju energije.

XS
SM
MD
LG