Dostupni linkovi

Iran otkriva planove za izgradnju novog reaktora za nuklearna istraživanja


Tehničari Međunarodne agencije za atomsku energiju pregledavaju lokaciju fabrike za konverziju uranijuma u Isfahanu, Iran. (
Tehničari Međunarodne agencije za atomsku energiju pregledavaju lokaciju fabrike za konverziju uranijuma u Isfahanu, Iran. (

Iran kaže da planira izgraditi novi istraživački reaktor na svojoj nuklearnoj lokaciji u provinciji Isfahan, a izgradnja bi trebala početi u narednih nekoliko sedmica.

"Ovo je potpuno domaći projekat koji će zatvoriti lanac istraživanja, evaluacije, testiranja i proizvodnje nuklearne energije u Iranu", rekao je Mohammad Eslami, čelnik Iranske organizacije za atomsku energiju, a prenosi agencija ISNA u julu 28.

Eslami, koji je i potpredsjednik Irana, dodao je da je počelo istraživanje o pronalaženju odgovarajućih lokacija za nova nuklearna postrojenja, posebno na jugu zemlje. Nije precizirao tačno gdje.

Zabrinutost Zapada oko iranskog atomskog programa dovela je do sankcija Teheranu i konačno nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama iz 2015. za obuzdavanje tog programa.

Međutim, tadašnji predsjednik Donald Trump jednostrano je povukao Sjedinjene Države iz sporazuma 2018. godine, što je navelo Teheran da postepeno odustaje od poštivanja sporazuma. Razgovori o obnavljanju sporazuma zaustavljeni su od aprila.

Iran kaže da je njegov nuklearni program isključivo u miroljubive svrhe, ali sada obogaćuje uranijum do 60 posto čistoće -- što je njegov najviši nivo ikada i kratak tehnički korak od nivoa naoružanja od 90 posto.

Međunarodna agencija za atomsku energiju objavila je u junu da je 90 posto najbogatijeg iranskog uranijuma prebačeno u atomski centar Isfahan, gdje se nalazi oprema za pretvaranje gasa uranijuma u metalni uranijum.

Iran je prošlog mjeseca isključio nadzorne kamere na nekoliko nuklearnih objekata kao odgovor na rezoluciju odbora guvernera IAEA-e u kojoj se zahtijeva da sarađuje s inspektorima UN-a koji traže neprijavljena nuklearna mjesta.

IAEA je nekoliko puta upozorila da je Iranu potrebno još samo nekoliko sedmica da proizvede sirovinu za nuklearnu bombu.

XS
SM
MD
LG