Dostupni linkovi

'Hidžab nije lična stvar', rekao glavni državni tužilac Irana


Mohammad Džafar Montazeri, glavni državni tužilac Irana
Mohammad Džafar Montazeri, glavni državni tužilac Irana

Iranski glavni tužilac upozorava žene koje odbacuju nošenje hidžaba dok učestvuju na anti-vladinim protestima da se pridržavaju obaveznog pokrivanja glave zbog "vlastite sigurnosti i zdravlja".

Mohammad Džafar Montazeri je rekao da je šerijatski zakon i zakon Islamske Republike Iran propisao obavezno nošenje marame za žene i rekao da se "ne može reći da je hidžab lična stvar", prenosi Radio Farda, Radija Slobodna Evropa.

Montazeri je 25. decembra ustvrdio da je propaganda "neprijateljskih država" uzrok što žene idu na proteste bez hidžaba i tako čine "očigledni krivični prekršaj".

Hidžab je postao obavezan za nošenje u javnosti za Iranke starije od devet godina nakon Islamske revolucije 1979. godine.

Mnoge Iranke su se tokom godina oglušivale na ovo pravilo i pomicale granice onoga što se zvanično smatra "prihvatljivom odjećom".

Sve veća spremnost žena u većim iranskim gradovima da izbjegnu nošenje hidžaba odražava se u rezultatima istraživanja koje je 13. decembra na perzijskom jeziku objavio tim Iran Open Data neprofitne grupe Small Media sa sjedištem u Londonu.

Grupa je rekla da je anketirala 5.582 korisnice interneta u svih 31 iranskih pokrajina od 17. do 21. novembra, a osam od 10 žena koje su odgovorile na pitanja reklo je da su izašle u javnost bez hidžaba u posljednja dva mjeseca.

Od smrti Mahse Amini 16. septembra dok je bila u policijskom pritvoru zbog navodnog kršenja državnih pravila o nošenju marame, pojavili su se brojni izvještaji o neredima u raznim zatvorima. Pravosudne vlasti još nisu objavile podatke o broju povrijeđenih i ubijenih u tim neredima.

Brutalno vladino gušenje javnih protesta dovelo je do hapšenja nekoliko hiljada ljudi, uključujući novinare, advokate, aktiviste, branioce digitalnih prava i druge koji su se protivili vladi.

Zastupnici su zahtijevali još oštriju reakciju, pozivajući na oštre kazne, uključujući i smrtne, za demonstrante.

Prema navodima iranskig vlastima, dogodila su se dva javna pogubljenja, a grupe za ljudska prava kažu da su mnogi drugi osuđeni na smrt, dok se najmanje dvije desetine ljudi suočava s optužbama koje bi mogle dovesti do smrtne kazne.

XS
SM
MD
LG