Dostupni linkovi

Iran isključen iz tijela Ujedinjenih nacija za prava žena


Protesti protiv obaveznog hidžaba na ulicama Irana
Protesti protiv obaveznog hidžaba na ulicama Irana

Iran je isključen iz Komisije za status žena Ujedinjenih nacija (UN) zbog kontroverzne politike ove zemlje o pravima žena i djevojčica.

Ekonomski i socijalni savet Ujedinjenih nacija (ECOSOC) od 54 člana usvojio je rezoluciju koju su izradile Sjedinjene Američke Države da „odmah ukloni Islamsku Republiku Iran iz Komisije za status žena do kraja njenog mandata 2022-2026".

U sredu, 14. decembra, 29 zemalja je glasalo za, osam protiv, a 16 je bilo uzdržano.

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild rekla je za ECOSOC pre glasanja da je uklanjanje Irana prava stvar, opisujući članstvo Teherana kao „ružnu mrlju na kredibilitetu komisije“.

Iranski ambasador u UN-u Amir Said Iravani nazvao je taj potez SAD nezakonitim, opisujući Sjedinjene Države kao nasilnika.

Iran ograničava društvene mreže dok se protesti šire zbog smrti Mahse Amini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

Svake godine u martu, 45 članova Komisije se sastaje, a cilj ovog tijela je promocija rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena.

Iran, 17 drugih zemalja i Palestinci rekli su u pismu da bi uklanjanje Islamske Republike iz Komisije za status žena postavilo "loš presedan i na kraju spriječilo druge zemlje, s različitim kulturama i tradicijama, da daju doprinos".

Iran je u ponedeljak (12. decembar) javno pogubio muškarca nakon što je osuđen za ubistvo dvojice pripadnika snaga sigurnosti. Ovo je bilo drugo pogubljenje u manje od sedam dana ljudi koji su učestvovali u protestima širom Irana.

Iran se već tri mjeseca suočava s protestima nakon smrti Mahse Amin (22), koja je umrla u pritvoru nakon što je navodno prekršila pravila o nošenju hidžaba.

Protesti su postali najveći izazov iranskom vodstvu od Islamske revolucije 1979. godine.

Iran je za nemire optužio strane neprijatelje i njihove agente.

Vijeće UN-a za ljudska prava u novembru je glasalo za pokretanje nezavisne istrage o gušenju i pritisku na ljude koji učestvuju u protestima.

Izvor: Reuters

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG