Dostupni linkovi

Hakeri prikazali slike disidenata na iranskoj državnoj televiziji


Slike disidenata Masuda Radžavija i njegove supruge Marjam iznenada su se pojavile tokom vesti na iranskoj državnoj televiziji, 27. januar 2022.

Hakeri su 27. januara pristupili programima iranskih državnih televizijskih kanala gde su emitovali slike disidentske grupe u egzilu, kao i poruku u kojoj se navodi da iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamneji treba da bude pogubljen.

Prema izveštajima državne televizije, slike Masuda Radžavija i njegove supruge Marjam, disidenata iz pokreta Narodni mudžahedini Irana, iznenada su se pojavile u programu u 15 časova po loklanom vremenu, a muški glas je izgovorio "Pozdrav Radžaviju, smrt Hameneiju".

Zatim je preko slika pušten Radžavijev govor.

Iranska televizija je saopštila da je hakerski napad trajao oko 10 sekundi i da je istraga u toku.

Narodni mudžahedini Irana je glavna frakcija unutar krovne organizacije prognane opozicije, Nacionalnog saveta otpora Irana. Opoziciona grupa, koja nije preuzela odgovornost za hakerski napad, nastoji da zbaci iranski teokratski režim.

Masud Radžavi se nije pojavio u javnosti više od dve decenije i veruje se da je mrtav, a pokret vodi njegova supruga Marjam.

Pokret je osnovan kao socijalistička organizacija protiv vladavine šaha Mohamada Reza Pahlavija.

Kasnije su prebegli u Irak i podržali Sadama Huseina u ratu protiv Irana osamdesetih godina prošlog veka. Zbog toga su izgubili podršku mnogih u Iranu iako i dalje održavaju mrežu u toj zemlji.

Ovakav incident nije se dogodio godinama, a veruje se da televiziju kontrolišu pripadnici obaveštajne agencije Irana i Revolucionarne garde.

XS
SM
MD
LG