Dostupni linkovi

NATO potvrdio da iza sajber napada u Albaniji stoji Iran


Ulaz u zgradu Ambasade Irana u Tirani

NATO potvrđuje izjave Albanije i drugih saveznika u kojima odgovornost za sajber napad pripisuju vladi Irana, navodi se u posebnom saopštenju Sjevernoatlantskog savjeta u četvrtak.

U saopštenju se izražava solidarnost sa Albanijom nakon nedavnog sajber napada na njenu nacionalnu informacionu infrastrukturu i snažno osuđuju "zlonamjerne sajber aktivnosti koje su osmišljene da destabilizuju i naškode bezbjednosti saveznika i poremete svakodnevni život građana".

"Maligni akteri nastoje da degradiraju našu infrastrukturu, ometaju naše vladine službe, izvlače obaveštajne podatke, ukradu intelektualnu svojinu i ometaju naše vojne aktivnosti. Saveznici su posvećeni zaštiti svoje infrastrukture, izgradnji otpornosti i jačanju svoje sajber odbrane", navodi se.

Prvi prekid odnosa s Iranom zbog sajber napada
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

Iz Savjeta poručuju kako će i dalje biti oprezni u pogledu ovakvih "zlonamjernih sajber aktivnosti". Navode i kako članice podržavaju jedni druge u odvraćanju, odbrani i suzbijanju čitavog spektra sajber prijetnji, uključujući razmatranje mogućih kolektivnih odgovora".

Sjevernoatlantski savjet je glavno tijelo za donošenje političkih odluka u okviru NATO-a. Ova rekacija ovog ključnog organa Sjevernoatlantskog saveza dolazi dan nakon što je Albanija prekinula diplomatske odnose sa Iranom, budući da vlasti u Tirani smatraju da je ova država pokrenula masovni sajber napad protiv Albanije ovog ljeta.

Albanski premijer Edi Rama je Rama je, u srijedu 7. septembra, optužio Iran za usmjeravanje kibernetičkog napada na albanske institucije 15. jula 2022, u pokušaju "paralizovanja javnih usluga i hakiranja podataka i elektronskih komunikacija iz vladinih sistema".

NATO je u ime svih država članica, u izdatom saopštenju potvrdio da promoviše slobodan, otvoren, miran i bezbedan sajber prosto, te da nastoji da poboljša stabilnost i smanji rizike od sukoba promovišući poštovanje međunarodnog prava i dobrovoljnih normi odgovornog ponašanja država u sajber prostoru, koje priznaju sve članice Ujedinjenih nacija.

"Pozivamo sve države da poštuju svoje međunarodne obaveze da podržavaju pristup sajber prostoru zasnovan na normama", poručuje Sjevernoatlantski savjet.

Istovremeno, albanska policija za borbu protiv terorizma pretresla je u četvrtak praznu iransku ambasadu u Tirani, nekoliko sati nakon što su iranske diplomate spalile papire u prostorijama nakon prekida diplomatskih veza zbog sajber napada.

Policija je, noseći maske i šljemove i sa automatskim puškama, ušla u zgradu - koja se nalazi samo 200 metara od Ramine kancelarije - nakon što su otišla dva automobila sa diplomatskim tablicama, javio je reporter Reutersa.

Policija je ušla u zgradu nakon što su je napustile iranske diplomate i kompletno osoblje.
Policija je ušla u zgradu nakon što su je napustile iranske diplomate i kompletno osoblje.

Teheran je oštro osudio odluku Tirane da prekine diplomatske odnose, nazivajući razloge Albanije za taj potez "neosnovanim tvrdnjama".

Istovremeno je Vašington, najbliži saveznik Albanije, okrivio Iran za napad i obećao da će "preduzeti dalje mjere kako bi Iran smatrao odgovornim za akcije koje ugrožavaju sigurnost američkog saveznika".

Nekoliko dana nakon sajber napada mediji iz Tirane objavili su da su hakeri objavili lične podatke članova opozicije koji su sačuvani u državnim kompjuterima Albanije, kao što su lični, društveni i sigurnosni brojevi, imena i fotografije.

Vašington i London potvrdili da je Iran izveo napad

Iz Bijele kuće saopšteno je u četvrtak kako će "podržati albanske napore da drži Iran odgovornim za sajber napad".

Dan prije, nakon objave albanskog premijera o sajber napadu i odgovornosti Irana, iz Vašingtona je saopšteno kako su Sjedinjene Države "zaključile da je Vlada Irana izvela ovaj nepromišljen i neodgovoran sajber napad i da je odgovorna za kasnije operacije hakovanja i curenja informacija".

Britanija je u srijedu saopštila da je njen Nacionalni centar za sajber sigurnost utvrdio da su iranski akteri povezani s državom "gotovo sigurno" odgovorni za sajber napad na albansku vladu u julu.

"Nepromišljeni postupci Irana pokazali su očigledno zanemarivanje albanskog naroda, ozbiljno ograničavajući njihovu mogućnost pristupa osnovnim javnim uslugama", rekao je britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly u izjavi.

Diplomate i osoblje napustili su Ambasadu u Tirani u četvrtak, 8. septembra.
Diplomate i osoblje napustili su Ambasadu u Tirani u četvrtak, 8. septembra.

Ranije ovog mjeseca američka firma za kibernetičku sigurnost Mandiant rekla je da je zaključila "s umjerenom sigurnošću" da su u napad bili uključeni "jedan ili više aktera prijetnji, koji su djelovali kako bi podržali iranske ciljeve", prenosi BBC.

Mandiant je napomenuo da je do napada došlo nekoliko dana prije početka konferencije u albanskom gradu Manezu koja je bila povezana sa prognanom iranskom opozicionom grupom Mudžahidi-e-Khalk. Događaj je kasnije odgođen nakon upozorenja o "terorističkim" prijetnjama.

Ova američka kompanija je takođe pomenula video koji prikazuje albanske boravišne dozvole navodnih članova MEK-a. Video je navodno postavljen na Telegram kanalu koji je koristila grupa pod nazivom "HomeLand Justice" koja je i preuzela odgovornost za sajber napad.

Manez je grad u okrugu Drač i mjesto u kojem je od 2013. godine na zahtjev SAD-a i Ujedinjenih naroda dopušteno da živi oko 3.000 članova MEK-a.

XS
SM
MD
LG