Dostupni linkovi

Albanija prekinula diplomatske veze s Iranom zbog 'cyber napada'


Premijer Albanije Edi Rama
Premijer Albanije Edi Rama

Albanija je prekinula diplomatske odnose sa Iranom u srijedu, 7. septembra, rekao je premijer Edi Rama u izjavi nakon što je optužio Iran da je pokrenuo masovni cyber napad protiv njegove drževe ovog ljeta.

"Vijeće ministara odlučilo je o prekidu diplomatskih odnosa s Islamskom Republikom Iran koji odmah stupaju na snagu", rekao je Rama.

Rama je optužio Iran za usmjeravanje kibernetičkog napada na albanske institucije 15. jula u pokušaju "paralizovanja javnih usluga i hakiranja podataka i elektronskih komunikacija iz vladinih sistema".

"Navedeni napad nije ispunio svoju svrhu. Štete se mogu smatrati minimalnim u poređenju s ciljevima agresora. Svi sistemi su se vratili u potpuno operativno stanje i nije bilo nepovratnog brisanja podataka", dodao je Rama.

Premijer je dalje rekao da su iranski diplomati i pomoćno osoblje imali 24 sata da napuste zemlju nakon objave.

Kao odgovor, Iran je odbacio Ramine tvrdnje kao "neosnovane".

Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je odluku o proterivanju diplomata kao "antiiransku" i u saopštenju nagovijestilo da su "treće strane" možda bile umešane u iznošenje optužbi, prenela je iranska državna novinska agencija.

Albanija i Iran su godinama imali neprijateljske odnose, što proizlazi iz toga što je Tirana na svojoj teritoriji ugostila iransku opozicionu grupu Mudžahedin Halk (MEK). To je pokret u egzilu koji je zabranjen u Iranu i žestoki je protivnik iranskih vlasti.

Albanija je 2013. pristala da primi oko 3.000 pripadnika iranske opozicione grupe u egzilu na zahtjev Washingtona i Ujedinjenih nacija.

MEK je podržao ajatolaha Ruhollaha Homeinija u revoluciji 1979. kojom je svrgnut šah, ali se brzo posvađao s novim islamskim vlastima i krenuo u kampanju svrgavanja režima.

Tim američkih cyber stručnjaka iz Federalnog istražnog biroa (FBI) nedavno je poslan u susjednu Crnu Goru zbog, kako su dužnosnici te balkanske članice NATO-a nazvali velikim i koordinisanim cyber napadom na njenu vladu i službe.

Izvor iz crnogorske Agencije za nacionalnu sigurnost (ANB) isprva je sugerisao da se sumnja na ruske sigurnosne službe, iako je kubanska grupa kasnije tvrdila da stoji iza napada.

Sjedinjene Države su zaključile da je Iran odgovoran za cyber napad napad od 15. jula i kasnije operacije hakiranja protiv Albanije i smatraće Teheran odgovornim za postupke protiv svog saveznika u NATO-u, saopšteno je 7. septembra iz Bijele kuće.

Izvor: AFP, Reuters
XS
SM
MD
LG