Dostupni linkovi

Četiri iračka vojnika ranjena u raketnom napadu na bazu


Baza Al Asad u Iraku koju su Iranci gađali u znak odmazde zbog ubijenog generala Kasema Solejmanija, arhivska fotografija
Baza Al Asad u Iraku koju su Iranci gađali u znak odmazde zbog ubijenog generala Kasema Solejmanija, arhivska fotografija

Četiri iračka vojnika ranjena su noćas u raketnom napadu na njihovu bazu severno od Bagdada gde su do skoro bili prisutni američki instruktori, izjavili su irački bezbednosni zvaničnici.

Napad je izveden na vazdušnu bazu Balad sa najmanje šest raketa i nije bilo poginulih. On je usledio samo nekoliko dana pošto je Iran ispalio balističke rakete na dve baze u Iraku gde su stacionirane američke snage kao odmazdu na to što su Amerikanci u napadu dronom ubili visokog iranskog generala.

Trenutno u vazduhoplovnoj bazi Balad, koja se nalazi 80 kilometara severno od Bagdada, nema Amerikanaca i nije ih bilo za vreme napada, rekao je portparol koalicije.

U bazi su ranije bili američki instruktori, savetnici i grupa koja je pružala usluge održavanja za avione F-16, rekao je jedan irački vojni zvaničnik koji nije želeo da mu se navede ime u skladu sa propisima.

U napadu su ranjeni jedan irački oficir i tri vojnika, rekli su irački bezbednosni zvaničnici. ; Neke rakete pale su na restoran u bazi, rekli su zvaničnici.

Ni jedna grupa nije preuzela odgovornost za taj napad.

Nedavni porast tenzija izmedju SAD i Irana podstaknut je prošlog meseca kada je u raketnom napadu ubijen američki vojni podizvodjač u bazi u Iraku. SAD su za taj napad i druge optužile proiransku paravojnu grupu.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo napisao je juče, u Tviter poruci, da je "ogorčen" zbog napada.

"Ogorčen zbog izveštaja o još jednom raketnom napadu na iračku vazdušnu bazu. Nastavak kršenja iračkog suvereniteta od strane grupa koje nisu verne iračkoj vladi mora da prestane", naveo je Pompeo i zatražio od vlade Iraka da kazni odgovorne za taj napad.

Zvanični irački vojni mediji potvrdili su da se napad dogodio ali su naveli da je osam raketa pogodilo bazu i da su dva vojnika ranjena

XS
SM
MD
LG