Dostupni linkovi

U vazdušnim napadima u Iraku ubijeno devet militanata Islamske države


USA-TRUMP/SYRIA
USA-TRUMP/SYRIA

Devet militanata takozvane Islamske države, uključujući četvoro Libanaca, ubijeno je u vazdušnim udarima u Iraku, izvedenim kao odmazda za raniji napad ekstremista na vojne kasarne, objavili su danas zvaničnici.

Naoružani pripadnici Islamske države u Iraku upali su 21. januara u kasarne u planinskoj oblasti Al Azim kod grada Bakube i ubili stražara i 11 vojnika na spavanju.

To je bio jedan od najsmrtonosnijih napada takozvane Islamske države poslednjih nedelja a dogodio se u vreme jačanja nasilje koje izaziva strahovanje da ta ekstremistička grupa ponovo jača.

Portparol šefa iračke komande rekao je da su njihove vojne snage identifikovale ćeliju koja je iza tog napada dok su se njeni članovi skrivali u Al Azimu severno od Bagdada.

Izvedena su tri vazdušna napada u kojima je ubijeno devet ekstremista, rekao je on.

Jedan bezbednosni zvaničnik rekao je za AP da su četvoro ubijenih bili Libanci, iz severnog grada Tripolija.

Iračke antiterorističke jedinice u nedelju su sprovele kampanju inspekcije u sedam zatvora u Iraku u kojima su zatvoreni ekstremisti Islamske države.

Inspekcija su izvršene posle napada Islamske države na zatvor u severoistočnoj Siriji, koji je trajao više od nedelju dana i u kome je za sada neutvrđen broj osumnjičenih pobegao, navele su protivterorističke jedinice u saopštenju.

Takozvana Islamska država je u velikoj meri poražena u Iraku 2017. godine. Zadat joj snažan udarac 2019. godine kada je izgubila svoju poslednju teritoriju u jugoistočnoj Siriji u vojnoj kampanji koju su predovile SAD u saradnji sa sirijskim kurdskim snagama.

Međutim, hiljade naoružanih osoba sakrilo se u pustinji i nastavljaju da izvode napade na bezbednosne snage uglamom bombama postavljenim pored puta i otvaranjem vatre na vojne konvoje ili kontrolne punktove i u Iraku i u Siriji.

XS
SM
MD
LG