Dostupni linkovi

U Iraku prijevremeni parlamentarni izbori


Biračko mjesto u Nassiriji, Irak, 10. oktobra 2021.
Biračko mjesto u Nassiriji, Irak, 10. oktobra 2021.

Uz pojačane mjere sigurnosti, Iračani u nedjelju izlaze na parlamentarne izbore raspisane ranije nakon masovnih antivladinih prosvjeda kojima su se tražile reforme.

To su drugi izbori otkako je Irak prije gotovo četiri godine proglasio vojnu pobjedu nad militantnom skupinom Islamska država.

Iako su militanti oslabljeni, ćelije Islamske države i dalje su aktivne i redovito izvode napade u dijelovima Iraka.

Izborni proces osigurava više od 250.000 pripadnika snaga sigurnosti raspoređenih na biračkim mjestima u cijelom Iraku. Ured za civilno zrakoplostvo Iraka saopštio je da su suspendirani do ponedeljka 11. oktobra i svi avionski letovi na aerodromima Bagdadu, Najefu, Basri, Erbilu i Suleymaniji. Do ponedjeljka su zatvorene i sve kopnene i pomorske granice.

U izbornoj utrci za novi saziv parlamenta, koji ima 329 zastupničkih mjesta, boriće se 3.249 kandidata koji predstavljaju 21 koaliciju i 109 političkih stranaka.

Izborna komisija saopštila je da pravo glasa na izborima ima gotovo 25 miliona birača od ukupno 40 miliona stanovnika te zemlje.

Izbori su prvobitno bili planirani za 2022. godinu, ali su raspisani ranije nakon masovnih antivladinih protesta 2019. godine zbog duboko ukorijenjene korupcije i loših javnih usluga.

Deomostranti su tražili ostavku vlade, raspuštanje parlamenta i promjenu političkog sistema u zemlji, koji je na snazi od invazije SAD-a 2003. godine.

Promatrači predviđaju nisku izlaznost zbog raspoloženja birača koji ne očekuju promjenu odnosa snaga u zemlji.

"Neću glasati, a neće glasati ni moja porodica", rekla je Murtadha Nassir, 27-godišnjak iz grada Nassiriya na jugu zemlje, koji je učestvovao u protestima i gledao prijatelje kako ih napadaju snage sigurnosti, piše Reuters.

"Ove grupe za koje se glasa, sve su one koje su nas ciljale".

Prvi rezultati izbora očekuju se u ponedjeljak 11. oktobra.

XS
SM
MD
LG