Dostupni linkovi

EU posmatra izbore u Iraku


Glasanje na parlamentarnim izborima u Iraku 2018. godine, arhivska fotografija
Glasanje na parlamentarnim izborima u Iraku 2018. godine, arhivska fotografija

Evropska unija je odlučila da Misija za posmatranje izbora (EOM) bude angažovana na izborima u Iraku koji su zakazani za 10. oktobar, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

Kako je saopšteno iz Brisela 13. septembra, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj (Josep Borrell) imenovao je Violu fon Kramon-Taubadel, članicu Evropskog parlamenta, za šeficu misije za posmatranje izbora u Iraku.

Misija će izraditi izveštaj sa preporukama, na osnovu objektivne procene kampanje i glasanja, kako bi pomogla da se poboljša izborni proces u Iraku.

Borel je rekao da EU želi da podrži jačanje iračke demokratije putem inkluzivnih i participativnih izbora.

"Naša posmatračka misija jasna je manifestacija solidarnosti i podrške iračkom narodu i našeg partnerstva s Irakom", naveo je Borel.

Viola fon Kramon je rekla da je ponosna što je imenovana za šeficu evropske posmatračke misije za izbore u Iraku, koji će biti važna prekretnica u izgradnji demokratije u toj zemlji.

"Mirno i bezbedno pokretanje izbornog procesa ključno je za osiguravanje da svi kandidati, politički aktivisti, novinari, branioci ljudskih prava i biračko telo mogu u potpunosti da ostvare svoja demokratska prava i slobode. Ovo će biti ključno za uspeh ovih važnih izbora".

Osnovni tim EOM -a čini 12 izbornih stručnjaka koji su 28. avgusta doputovali u Bagdad i Erbil.

Sredinom septembra pridružiće im se još 20 posmatrača koji će biti raspoređeni u različitim oblastima zemlje.

Tokom izbornog dana, misija će biti pojačana lokalnim posmatračima koji dolaze iz diplomatskih misija država članica EU prisutnih u Iraku. Misija Evropske unije će ostati u zemlji do okončanja izbornog procesa, uključujući brojanje glasova i žalbe.

XS
SM
MD
LG