Dostupni linkovi

Inzko: Proces identifikacije žrtava doprinosi pomirenju


Valentin Inzko u posjeti ICMP-u, 01.02. 2011.
Valentin Inzko u posjeti ICMP-u, 01.02. 2011.
U Tuzli je u utorak u posjeti Međunarodnoj komisiji za nestale osobe (ICMP) boravio Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH.

Cilj njegove posjete bio je vidjeti kako teče proces identifikacija u BiH, dokle se s tim procesom došlo i koji su principi i metode na kojima se identifikacije danas vrše.

Proces identifikacija je humanitarna misija, ali i politička misija jer doprinosi pomirenju i dijalogu u BIH. ICMP je jedna od rijetkih u BiH koja radi napristrasno i želi rasvijetliti punu istinu.
Visoki predstavnik: Ja se pitam kako je moguće da se oko mrtvih vodi takva kampanja, jer je to nemoralno, nehumano i neprofesionalno.

Istina je ključna za proces pravde, riječi su Valentina Incka nakon posjete ICMP-u.

Incko se osvrnuo i na ostavku Milana Bogdanića u Institutu za nestale osobe zbog neslaganja s tendencijama prisutnim u procesu rješavanja sudbine nestalih osoba i izostanka podrške principima za koje se zalaže.

„Ja se pitam kako je moguće da se oko mrtvih vodi takva kampanja, jer je to nemoralno, nehumano i neprofesionalno. U Institutu se nikada ne zna kakvi su ostaci i čije su to kosti. Oni imaju samo jedan broj i ljudi koji to rade ne znaju odakle su te kosti. Čak su pronašli kosti nekoliko vojnsika iz Austro-ugarske. Ja ne mogu prihvatiti optužbe na račun Instituta i smatram da radi veoma profesionalno. On je jedan od najuspješnijih u svijetu“
, rekao je Incko.

Dignitet žrtava

Incko je iz Tuzle poslao poruku i onima koji u svojim političkim govorima često vrijeđaju žrtve genocida u Srebrenici.

„Svaka žrtva je žrtva i treba da ima svoj dignitet. Međunarodne činjenice koje su bile potvrđene od Međunarodnog suda njih ne možemo opovrgavati“, rekao je visoki predstavnik.
Valentin Inzko u posjeti ICMP-u, 01.02. 2011.

Novinare je zanimalo i što je visoki predstavnik poduzeo u vezi s gradnjom crkve pored Memorijalnog centra u Potočarima. Rekao je da se zajedno s američkim veleposnaikom u BiH Patrikom Munom obratio Međureligijskom vijeću za pomoć.

„Smatramo da svaki vjernik ima pravo na to da se moli Bogu, ali tamo nema vjernika. Gradnja te crkve bila bi shvaćena kao provokacija. Mi znamo da bi Općina Srebrenica bila spremna pomoći da se crkva gradi negdje drugo gdje ima vjernika, ali ne tamo gdje nema. Posebice u blizini Memorijalnog centra Potočari",
kazao je on.

Posjeti je nazočio i Amor Mašović direktor Instituta za nestale osobe BiH koji se osvrnuo na izvjestaj Europske komisije koja je konstatirala da je Institut za nestale osobe identificirao veoma mali broj osoba srpske nacionalnosti.

U Institutu tvrde da to nije istina i da je Europska komisija koristila podatske Crvenog križa, a zaobišla stvarne podatke instituta za nestale osobe i Međunarodne komisije.
XS
SM
MD
LG