Dostupni linkovi

Sokolović: Zadovoljstvo je snimati s Balaševićem


Zijah Sokolović
Zijah Sokolović
Filmski prvenac Đorđa Balaševića „Kao rani mraz“ premijerno će biti prikazan 19. aprila u Novom Sadu. Narednih dana svoj “život” nastaviće u Beogradu. Pored režije, Balašević potpisuje i scenario i muziku.

Radnja filma zasnovana je na poznatoj Balaševićevoj pesmi „Priča o Vasi Ladačkom“, ali je ovoga puta predstavljena iz ugla Vasinog sestrića koji je bio svedok svega što se dogodilo nakon radnje opisane u pesmi.

Film se snimao pod okriljem producentske kuće „Salayka“ koja je u vlasništvu porodice poznatog muzičara, a u filmu se pojavljuju neka od najvećih glumačkih imena sa ex-yu prostora: Rade Šerbedžija, Mustafa Nadarević, Mira Banjac, ali i naš sagovornik Zijah Sokolović.

U razgovoru za RSE on kaže da mu je rad na ovom filmu doneo puno zadovoljstva jer se bavi univerzalnom porukom koju svi umeju da prepoznaju, a to je - ljubav:

RSE: Imajući u vidu da publika još uvek nije imala priliku da pogleda film, koja je, zapravo, vaša uloga u filmu?

Sokolović:
Ja igram nekog ruskog ljekara u filmu i to može biti jako interesantno, zato što sam govorio na ruskom i zato što je to jedan tako fina epizoda, a glumci uživaju kada imaju tako mali posao koji je vrlo interasntan. Ja se nadam da će to u filmu biti jedan, ako tako mogu da kažem, mali, mali bonbon.

RES: Kako biste opisali ovaj film?

Sokolović: Pa, ono što me pre svega povuklo u taj film to je Đorđe Balašević, taj neki odnos prema umjetnosti i lakoća posmatranja i ta jedna neobaveznost, kako će film ispasti i da li će doći do Holivuda i da li će postati svjetski. Nekako svi kada pravimo filmove imamo potrebu da zadovoljimo svijet, a nekako su naše potrebe potisnute u drugi, treći plan, a ovo je film, barem se meni čini tako, pravljen iz čistog jednog hedonizma, da se jedna pesma pretvori u film, eto to
U pitanju je jedna romantična ljubav koja je postojala u nekim vremenima koja smo mi duboko potisnuli u sebe zato što nas je prekrila politika i nacionalizam.
me je privuklo.

RSE: Film ste snimali sa nekim ko se poslom reditelja nikada pre nije bavio, da li je čitava postavka i produkcijski prilaz različit od onoga koji se može sresti na nekim drugim filmskim snimanjima?

Sokolović: Pa sigurno da jeste ta neka neobaveznost i sloboda razmišljanja o filmu drugačija. Ja ne bih sada ulazio u to da li je Đorđe kvalifikovan da režira ili ne, jer sam gledao puno filmova od kvalifikovanih reditelja, a nisam bio baš oduševljen, tako da je i ovaj pristup neka vrsta slobode i neka vrsta hrabrosti i ja mislim da čovjek tako treba da se ponaša u svom životu da istražuje neke prostore i da slijedi izazove koji njemu čine neku vrstu zadovoljstva i ako to još publika bude prihvatila i razumjela, biće to potpuno kompletno, jer danas u vremenu globalizacije i potrebe da se opravdamo svijetu za sve ono što smo učinili i da se prikažemo svijetu drugačiji nego što oni misle da mi jesmo, to je jedan strašna bolest i mislim da čovek treba da odustane od toga, a posebno umjetnik. Politika neka ide svojim putem. Da.

RSE: Producenti kažu da će film imati to univerzalno čitanje, a kako vi gledate na to, kakav će biti njegov regionalni ili evropski život?

Sokolović:
Pa, sigurno da će on imati neke svoje simpatije, tim prije što je niskoumjetnički (smeh), tačnije niskobudžetni, ali i zbog pisca i zbog orijentacije samog filma i zbog toga što nije pretenciozan. Ukoliko bude imao tu jednostavnost, ja vjerujem da će on naći svoje gledaoce i vani, tim prije što ovakvi filmovi nedostaju.

RSE: Šta je za Vas intimno značilo učestvovanje u ovom filmu i gde ste se u odnosu na pre pomerili?

Sokolović:
Ja i Đorđe smo jako dobri prijatelji i puno smo zajedno nastupali na koncertima i imamo neki sasvim drugi kod, a ovo sastajanje u filmu je bila jedna fina žurka i za mene i za njega (smeh). Jedno apsolutno zadovoljstvo i poigravanje sa ovim likom tako da je ispalo zaista odlično, a i moj ruski je bio super (smeh).

RSE: Otkrijte nam bar malo, šta je sadržina samog filma?

Sokolović:
U pitanju je jedna romantična ljubav koja je postojala u nekim vremenima koja smo mi duboko potisnuli u sebe zato što nas je prekrila politika i nacionalizam.
XS
SM
MD
LG