Dostupni linkovi

Judah: Martijev izveštaj je narušio kredibilitet Kosova


Tim Judah
Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, traži da EULEX preuzme odgovornost i što pre procesuira slučaj trgovine ljudskim organima na Kosovu, nakon što je obznanjen izvještaj Saveta Evrope o umešanosti kosovskog premijera Hashima Thacija i drugih vođam kosovskih Albanaca o organizirani kriminal i trgovinu organima.

Istovremeno, srpski lideri i srpski mediji od svoje javnosti kriju činjenicu da je pravosuđe EULEX-a već obavilo istragu „žute kuće“ nakon navoda o trgovini ljudskim oraganima, kao i da je podiglo dve optužnice zbog drugih zločina na severu Albanije.

O tome za Radio Slobodna Evropa svedoči ugledni britanski publicista Tim Judah.

Judah
: Istražioci i tužioci pravosudne misije EULEX-a završili su već istragu navoda o trgovini ljudskim organima u „žutoj kući“ kod Burelja, ali do danas nisu pronašli niti dokaze niti obaveštajne podatke koji govore u prilog optužbama da su takvi zločini na toj lokaciji činjeni. Ovo je, dakle, saopštio EULEX i pozvao Dicka Martija da im priloži nove dokaze ukoliko ih ima.

RSE: Bez obzira što izveštaj sprecijalnog izvestioca Saveta Evrope kosovskog lidera Hashima Thacija označava kao lidera grupe nalik mafiji, odgovornu za organizovani kriminal, čak i za odstranjivanje i trgovinu ljudskim organima, te optužbe tek treba da se dokažu ili odbace. Uprkos tome što je svako, pa time i Thaci, nevin dok se ne dokaže suprotno, da li je šteta Kosovu i Thaciju već učinjena?

Judah: Mislim da je izveštaj zadao izuzetno oštar udarac kredibilitetu Hašima Tačija, ali i Kosova, i to u momentu kada se bori da dobije priznanje širom sveta.

RSE: Mislite li time da će se proces priznanja Kosova usporiti?

Judah: Ne, ne govorim o procesu priznanja nezavisnosti nego pre o nastojanju da se država uspostavi na takav način da može biti priznata od strane čitave medjunarodne zajednice. Dakle, tu nisu najbitnije brojke nego verodostojnost, dignitet. Svakako će biti mnogo više posla da se obavi i na putu do Evropske unije, biće mnogo teže etablirati se kao kredibilna zemlja uz optužbe koje ne prestaju. U tom kontekstu treba podsetiti da je Thaci podsećao da je to već istraženo. I to je tačno. Dvoje ljudi je optuženo za torturu u kampu u Kukešu i drugde na severu Albanije. Osim toga, EULEX je završio istragu “žute kuće” i saopštio da nije našao dokaze za optužbe o vađenju i trgovini ljudskim organima.

Tadić
vodi racionalnu politiku

RSE: Kako bi konkretno kosovski lider Hashim Thaci mogao biti ovim disreditovan?

Judah: Mislim da će organizovanje njegovih susreta i razgovora sa stranim državnicima biti veoma otežano, kao i poslovanje sa inostranim sagovornicima i partnerima. Nad svim tim susretima i razgovorima nadvijaće se ogromna tamna senka koja visi oko Thacija. Razume se, svako je nevin dok se ne dokaže da je kriv, ali mislim da se može očekivati da će inostrani sagovornici u ovakvoj atmosferi izbegavati da budu viđeni sa gospodinom Thacijem ako na to nisu baš prinuđeni, zato što će biti rukovođeni osećajem da iz toga neće izvući nikakvu dobit.

Za kosovsku stranu, ocenjuje Judah, sada će biti mnogo teže da za kompromise koje bude činila dobije nešto više zauzvrat.RSE: Da li i kako od ove afere može trpeti i predstojeći srpsko-albanski dijalog? Predsednik Srbije Boris Tadić je, doduše, izjavio da će biti spreman da razgovara sa Thacijem kao predstavnikom Kosova sve dok se ne dokaže da su optužbe Saveta Evrope osnovane, ali da li će uprkos tome sve ovo baciti senku na predstojeće razgovore?

Judah: Da, smatram da će sve ovo zaista baciti senku na te razgovore. Za kosovsku stranu će biti mnogo teže da za kompromise koje bude činila dobije nešto više zauzvrat. Razume se, obe strane će morati da čine ustupke, ali će za kosovski pregovarački tim koji će biti u situaciji da pravi ustupke biti teže da njima izdejstvuje kompromise druge strane ili Evropske unije. Pre ove afere se u Prištini rezonovalo otprilike ovako: ako u odredjenim stvarima popustimo pred zahtevima Evropske unije, koja će praktično predvoditi razgovore, ako učinimo neki ustupak, pristanemo na koje kompromisno rešenje, dobićemo štošta vredno zauzvrat, recimo viznu liberalizaciju; sada, međutim, Priština nema osećaj da će biti nagrađena, što može voditi tome da ne vidi preveliku svrhu od ulaganja bilo kakvih većih napora u taj dijalog.

RSE: Šta bi u u ovakvoj atmosferi bio konstruktivan stav Srbije? Ova afera zauzima najveći deo političkog i medijskog prostora ovih dana. Kakav stav Beograda bi bio plodotvorniji, posebno u svetlu dijaloga Beograd-Priština koji veoma brzo treba da počne?

Judah: Meni izgleda da gospodin Tadić tačno zna šta radi. Izjava koju je već dao upućuje na vrlo racionalnu i mudru politiku, tako da ne vidim šta bi još mogao da uradi. Uostalom, Srbija je sada u poziciji sa koje i ne mora baš mnogo da se napreže. Svakako joj je u interesu da se dijalog sa Prištinom pokrene, ako ni zbog čega drugog, ono radi toga da ne bi bila vidjena kao strana koja ga opstruiše. Sve u svemu, kao što rekoh, imam utisak da gospodin Tadić vrlo dobro zna šta radi.
XS
SM
MD
LG