Dostupni linkovi

Crna Gora ide ka punopravnom članstvu u EU


Roman Jakič, foto: civitas
Roman Jakič, foto: civitas
Kako se približava novembar, u Crnoj Gori raste optimizam da će narednog mjeseca iz Brisela i zvanično dobiti zeleno svjetlo za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Uniji. O tome i drugim temama u vezi sa nastavkom evropskih integracija za RSE govori Roman Jakič, nekadašnji predsjednik Spoljnopolitičkog odbora parlamenta Slovenije i bivši predsjednik Političkog odbora Savjeta Evrope.

RSE : Zvanična vlast u Podgorici očekuje da će zahtjev Crne Gore za kandidaturu za članstvo u EU biti prihvaćen već u novembru. Da li mislite da će sa donošenjem te odluke biti utvrđen i datum početka pregovora o pridruživanju ili je izvjesnije da Crna Gora prođe kao Makedonija, da joj se odobri kandidatura a da se pregovori uslove nizom konkretnih zahtjeva?

Jakič:
Teško je komentarisati šta će Evropska komisija reći. U suštini su pristupi uvijek individualni. Tako da odgovor na to pitanje bi trebalo postaviti Evropskoj komisiji i njihovim pregovaračima. Ono što je u suštini pozitivno je to da proces koji je počeo prije par godina sa samostalnošću Crne Gore ide u smjeru punopravnog članstva. Bilo kakav put - makedonski model, kako ste rekli, ili neki drugi, svi ti modeli u suštini vode ka punopravnom članstvu Crne Gore u Evropsku uniju.

RSE: Da li formalno približavanje Uniji označava fazu u kojoj će se pred Podgoricu stavljati sve konkretniji zahtjevi i ciljevi i u kojoj će sve teže prolaziti priča o normativnim uspjesima koje ne prate konkretni rezultati?

Jakič: Znate da je Evropska komisija tu vrlo egzaktna. Početak pregovora već predstavlja i samo donošenje nekih odluka koje su u smjeru prilagođavanja zakonodavstva Crne Gore evropskom zakonodavstvu. Otvara se svih 31. poglavlje, koja će Crna Gora morati kada tad ispuniti. Tako da, u suštini, početak pregovora je početak procesa.

RSE: Ali na to se, ipak, može sačekati u nekoj varijanti?

Jakič: Stvar je države koja želi doći u Evropsku uniju. Država može sama, znajući što se očekuje od svih država koje žele da postanu članice, da preduzme neke korake. Ako će Crna Gora samo čekati šta će joj Brisel reći da treba da uradi onda će taj proces trajati duže nego što bi bilo u suprotnom da Crna Gora počne sama razmišljati koje su tačke koje mora tako i tako ispuniti i to sa potvrdom u parlamentu.

RSE: Najčešće ponavljane zamjerke iz međunarodnih izvještaja koje se odnose na Crnu Goru svode se na organizovani kriminal i visoku korupciju, uopšte efikasnost institucija i vladavinu prava. Koliko je Unija skeptična u vezi sa zemljama sa ovakvim problemima, posebno nakon iskustva sa Rumunijom i Bugarskom?

Jakič: Pravosuđe je jedna od 31 teme koja će morati da bude ispunjena. Lično mislim da će vam biti mnogo teže rješavanje nekih drugih pitanja, u vezi sa finansijama, oko monetarne politike, ekonomije i ostalih stvari koje su isto tako bitne kao i pravosuđe. Ja ne bih istakao tu samo jedno područje. Ja mislim da sve države, pa i same članice Unije imaju problem sa organizovanim kriminalom i pokušavaju na različite načine da to riješe.Valjda će i Crna Gora to riješiti.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG