Dostupni linkovi

Repić: RTK će raditi za sve građane Kosova


Anamari Repić
Dopisnica Radija Slobodna Evropa iz Prištine Anamari Repić izabrana je za zamenicu generalnog direktora javnog servisa Radio televizije Kosova. U intervjuu za RSE program ona govori o svom viđenju kuće u kojoj je sada drugi čovek u rukovodećoj hijerarhiji, o uticaju koji je na njen profesionalni i ukupni angažman imalo izveštavanje za RSE i o svojim viđenjima daljeg funkcionisanja RTK.

RSE: Ana, ti si pre nedelju dana izabrana za zamenika generalnog direktora Radio-televizije Kosova. To je posao koji zahteva mnogo angažovanja i ima mnogo izazova. Kako si prihvatila ovaj posao, kako si se osećala kada si izabrana na ovo mesto?

Repić: Kada su mi javili da sam, na predlog generalnog direktora, izabrana za zamenicu generalnog direktora RTK, prvo sam se onako ljudski osećala lepo, u smislu - dobro dakle uspela sam ovo da odradim. To je bio veliki uspeh za mene, bila sam srećna i to je ljudski, pošto ste nešto uradili, postigli. Nakon toga sam počela racionalnije da razmišljam, da tek sada predstoji ono pravo, tek sada predstoje veliki izazovi, i pošto sam odlučila da konkurišem suočila sam se sa tim da ću ja biti zamenica, shvatila sam da treba da budem potpuno posvećena ovom poslu, da doprinesem razvoju RTK kao javnog servisa koji je namenjen svim građanima Kosova. Znači, shvatila sam da ću imati određena ovlašćenja, ali istovremeno i ogromnu odgovornost i ono što je ljudski - ja sam ipak srećna što sam na tako važnoj poziciji.

RSE: Imala si sreću da si na RTK odnosno na Radiju "Bluskaj" bila urednica programa na srpskom. Znala si otprilike kako taj medij diše. Za šta će se Anamari Repić zalagati kao zamenica generalnog direktora RTK?

Repić: Kada sam pisala motivaciono pismo, koje je bilo predviđeno tim javnim konkursom, pored brojne ostale dokumentacije, navela sam da želim da RTK bude otvorena institucija, dakle javna institucija koja će raditi za građane Kosova, bez obzira na naciju, dakle koja će raditi za svaku individuu, bukvalno da svaki čovek, bez obzira koje je nacije, a živi na Kosovu - u stvari shvati da ovaj javni servis ima program, plasira informacije koje su određenoj osobi potrebne. Ja ću se zalagati da ovo bude javni servis namenjen svim građanima Kosova i da jednostavno ono što je u albanskom programu zainteresuje i Srbe i da program na srpskom kao i programi na drugim jezicima manjinskih zajednica takođe zainteresuju Albance, da to bude prihvaćeno kao bogatstvo Kosova, da postoji jedan javni servis koji ima programe na različitim jezicima, da to ne bude problem, nego da to bude normalan način života ovde na Kosovu. Da se radi na tome da ovaj javni servis doprinese približavanju zajednica, to mu je mandat uostalom.

RSE: Koliko je Slobodna Evropa uticala na stvaranje Anemari Repić kao dobre i uspešne novinarke sada i zamenice generalnog direktora?

Repić:
Pa, mnogo je uticala, ja sam se bukvalno gradila i prihvatila sam sve profesionalne principe novinarstva koje neguje Radio Slobodna Evropa, bukvalno objektivnost, zalaganje za apsolutno profesionalno novinarstvo, gde ćete u svakom ili gotovo svakom izveštaju imati barem dve strane koje su uključene u određenu problematiku. Jednostavno Slobodna Evropa teži i radi to, da prikaže stanje onakvo kakvo jeste. Ako se nekome ne sviđa kako je situacija predstavljena, onda mi ne možemo da utičemo i radimo na način da se dopadne ovome ili onome, stanje je takvo kakvo jeste i mi ga takvim i predstavljamo.

RSE: Želim ti mnogo uspeha, bilo je zadovoljstvo raditi sa tobom.

Repić: Hvala i ja se nadam i znam sigurno da će mi svakodnevno izveštavanje i rad u Slobodnoj Evropi nedostajati, naročito saradnja koju smo imali ovde u Prištini mi novinari koji radimo za program na južnoslovenskim jezicima i albanska redakcija. Imali smo fenomenalnu saradnju i nadam se da takva saradnja može da bude primer i celom društvu.

Pogledajte komentare (14)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG