Dostupni linkovi

Vasić: Prekogranični organizovani kriminal je jedinstven


Miloš Vasić, Foto: Vesna Anđić
Miloš Vasić, Foto: Vesna Anđić
Policije Crne Gore i Srbije će morati da sarađuju, jer su kriminalci sve jači, kaže u intervjju za RSE novinar nedjeljnika 'Vreme" Miloš Vasić, komentarišići odnose srpskih i crnogorskih državnih organa u slučaju odbjeglog Darka Šarića iz Pljevalja, kojeg srpske vlasti traže zbog šverca kokainom.

RSE: Sedmicu za nama obilježila su međusobna prepucavanja, kako pravosudnih organa Crne Gore i Srbije, tako i političkih čelnika, oko afere Šarić. Kako to komentarišete?

VASIĆ:
Do ovoga je moralo doći pre ili kasnije. Iz mojih policijskih i pravosudnih izvora slušam već godinama o nedostatku iskrene saradnje MUP-a, pre svega MUP-a Crne Gore, i pravosuđa sa odgovarajućim organima u Srbiji. To se ilustruje time što je jedan niz, nadasve bezbedonosno zanimljiv likova, našao utočište u Crnoj Gori, uprkos postojećim poternicama, krivičnim prijavama i istragama koje se protiv njih vode ovde. Zbog toga je ova stvar i eksplodirala konačno. Došlo je sada vreme da se ljudi uzmu u pamet i da počnu da sarađuju kako treba. U MUP-u Srbije i u pravosuđu su veoma zadovoljni saradnjom sa Hrvatskom i Makedonijom, veoma su zadovoljni saradnjom sa Bosnom i Hercegovinom. Čak su uspeli da slome neke političke i druge otpore unutar Republike Srpske i sada sarađuju kako treba. Prekogranični organizovani kriminal je jedinstven. Mislim da Crna Gora mora jako duboko da promisli o toj vrsti ponašanja.

RSE: Ove sedmice za nama izmjenjeno je jako puno optužbi, i sa jedne i sa druge strane. Sa jedne strane optužuju da Crna Gora nedovoljno sarađuje, a sa druge strane da su srpski organi namjerno tajili određene podatke da bi Crna Gora ispala u lošem svjetlu pred međunarodnom zajednicom. Da li mislite da je nakon ovoga moguća saradnja, nakon što su ove stvari izbile na površinu?

VASIĆ: Oni će morati da počnu da sarađuju jer situacija postaje neizdrživa. To uopšte nije dobro za imidž Crne Gore. Malo im je bilo svih onih afera oko šverca cigareta i svega ostalog. Luka Bar se pojavljuje kao destinacija za kokain. I veliki kokainski šverceri, planetarnih razmera, počinju da koriste Mediteran sve više jer je kontrola u velikim lukama severnih mora sve jača. Moraće nešto da urade na tu temu jer ne znam šta ih sada sprečava i ne znam koje su sve to poslovne, rodbinske i druge veze u pitanju. Crna Gora je mala zemlja i svi se znaju. Ovako neće ići. Crna Gora će se, ako ne bude sarađivala aktivno i kako treba, izolovati. Jedini način koji vidim je neka vrsta sporazuma koji su Hrvatska i Bosna i Hercegovina zaključile, da se ne može bežati u drugu zemlju, ako je neko pravosnažno osuđen, moći će da bira hoće li da služi kaznu u Lepoglavi ili u Zenici. Neka vrsta efikasnije pravne pomoći i uređenja te problematike mora da se obavi. Kada se prevede na običan, razumljiv jezik, iz ponašanja našeg tužilaštva to je potpuno jasno vidljivo - Mi u vas nemamo poverenja i zato vas nećemo upoznati sa našim istragama.

RSE: Kako očekujete da će se odvijati potraga za Darkom Šarićem, koji je označen kao glavni organizator šverca više od dvije tome kokaina?

VASIĆ: Ako američka DEA ima pik na nekoga, taj će pasti, pre ili kasnije.

Pročitajte i ovo:

Srpsko-crnogorsko 'prepucavanje kriminalcima'
Slučaj Šarić i premijerova interpretacija zakona
Narko bos se slavi kao heroj
Slučaj Šarić otvorio pitanje saradnje policija
Upitna profesionalnost istražnih organa u slučaju "Šarić"
XS
SM
MD
LG