Dostupni linkovi

Gapes: Ne sme biti sunovrata u devedesete


Mike Gapes
Mike Gapes
Komentarišući nedavna dešavanja u Mitrovici, u kojim je u eksploziji tokom protesta Srba jedna osoba poginula, a 11 ranjeno, te pucnjavu u kojoj je ranjen poslanik kosovske Skupštine Petar Miletić, poslanik i član Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta iz redova britanskih konzervativaca Mike Gapes u intervjuu za RSE ocenjuje, uz ostalo, kako je trenutno jako važno da svi u regionu postupaju uzdržano i odgovorno.

GAPES
: Nadam se da će sve strane ostati uzdržane i da neće doći do eskalacije nasilja jer to ne bi bilo ni u čijem interesu – ni u interesu Kosova, ni šireg regiona.

RSE
: Predsednik Srbije Boris Tadić je izjavio da će preispitati odnose sa međunarodnim prisustvom na Kosovu ako Savet bezbednosti ne osudi poslednje incidente na Kosovu. Da li je to, po vašem mišljenju, suviše oštra izjava?

GAPES: Ne bih u ovoj situaciji komentarisao konkretne izjave. Smatram da je sada najznačajnije da sve strane na Kosovu, ali i države regiona, a posebno Srbija, postupaju uzdržano i odgovorno. Ako želimo da Zapadni Balkan napreduje na putu ka Evropskoj uniji i postane deo naše zajedničke evropske sudbine, onda zaista mora napredovati i na putu dijaloga i pomirenja, čija je početna tačka suzbijanje nasilja. U tome, siguran sam, predsednik Tadić i građani Srbije imaju veoma važnu ulogu.

RSE: Kosovski zvaničnici izjavili su da će nastaviti uspostavljanje svojih institucija na severu Kosova bez obzira na ove incidente. Ne nosi li to dodatne rizike u ovoj već ionako napetoj situaciji?

GAPES: Mislim da moramo priznati da uprkos unutrašnjim političkim problemima i podelama, na Kosovu mora da se uspostavi poredak u kome će vlast biti prisutna i na lokalnim administrativnim nivoima, a razume se, i na čitavoj državnoj teritoriji.

RSE: Moje pitanje odnosilo se pre svega na dinamiku uspostavljanja kosovskih institucija na severu s obzirom na nasilje koje se dogodilo već na samom početku? Smatrate li kao racionalan političar da to treba bez daljeg nastaviti bez obzira na cenu?

GAPES: Smatram da je važno da svi lideri u ovom trenutku reaguju odgovorno i uzdržano, time mislim i na međunarodne predstavnike, kako se situacija ne bi dodatno usijavala.

RSE: Da li su misija EULEX I NATO u stanju da preduprede eventualno izbijanje novih nasilnih incidenata i šta misija Evropske unije treba da čini u novonastaloj situaciji?

GAPES: U konačnom ishodu mirnog rešenja neće biti ako različite etničke zajednice na Kosovu to ne žele. To i jeste problem. Mi ne možemo nametati mirna rešenja spolja. Jedno od tragičnih iskustava balkanskih konflikata jeste što je bilo veoma lako stvoriti zapaljivu atmosferu koja je vodila sukobima. Trebalo je mnogo vremena da se dođe do pozicije da se do okončanja sukoba dođe kroz mirne, demokratske mehanizme razgovora i pregovora. Lekcija iz devedesetih trebalo bi da bude da se ne smemo ponovo sunovratiti u njih.
XS
SM
MD
LG