Dostupni linkovi

Bojkot izbora zavisi od razgovora sa Vujanovićem


Lideri opozicije dogovorili su da obave razgovor sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, na osnovu čega će odlučiti da li će učestvovati ili aktivno bojkotovati lokalne izbore u Kotoru, Cetinju i Mojkovcu.

Razgovor sa Vujanovićem treba da pokaže da li je moguće stvoriti fer i poštene uslove za sve učesnike na izborima ili će se nastaviti dosadašnja praksa da vlast koristi institucije i državne službe za pobjedu na izborima.

Ideja o bojkotu izbora potekla je od strane neformalnih i alternativnih grupa koje se okupljaju na internet portalima, a koje su zaključile da je učešće na bilo kojim izborima besmisleno jer se pobjednik zna unaprijed, da je izborni rezultat unaprijed programiran i da je to posljedica zloupotrebe državnih i paradržavnih institucija od strane vladajuće koalicije prije i tokom izbornog procesa.

Na osnovu dosadašnjeg iskustva opozicione stranke su došle do zaključka da je potrebno otvaranje dijaloga kako bi se konačno pristupilo fer i korektnim izborima, kazao je za Radio Slobodna Evropa šef medijskog centra Socijalističke narodne partije Dragan Koprivica:

"Socijalistička narodna partija i ostale opozicione partije su istakle da na takvim izborima nikako ne bi moglo da dođe u obzir ono što je praksa u Crnoj Gori zahvaljujući vladajućem režimu da nosioci kriminala bivaju istovremeno i učesnici i kreatori izborne volje građana. To bi moralo da ode u prošlost da bi se počelo razgovarati o fer i korektnim izborima u Crnoj Gori. Socijalistička narodna partija i njen predsjednik Srđan Milić i ostali opozicioni lideri čekaju poziv predsjednika države Crne Gore shodno čemu će se i u znaku mogućeg korektnog dijaloga zauzeti, nadamo se i neki stavovi koji daju nadu da se u Crnoj Gori konačno može pristupiti, makar u korist građana, poštenim i fer političkim izborima."


Važan je jedinstven stav opozicije


Rezultat sastanka lidera tri opozicione stranke je jedinstveni zaključak da su do sada svi izborni procesi bili nedemokratski i da su ih karakterisali pritisci na zaposlene u državnim službama, kupovina ličnih karata, zloupotreba državnih fondova i medija.

Prema riječima Koče Pavlovića, portparola Pokreta za promjene, takav stav je doveo do jedinstvenog zaključka da opozicija neće dalje učestvovati u izbornim procesima niti svojim učešćem legitimisati izborni rezultat. Iako na razgovoru sa predsjednikom Filipom Vujanovićem neće doći do promjena izbornog ambijenta Pavlović ipak kaže da je važno da opozicija ima jedinstven stav o izlasku na izbore i načinu borbe protiv režima:

"Kako sada stvari stoje, sudeći po trenutnom raspoloženju prilično sam siguran da ćemo donijeti odluku vezanu za izbore na Cetinju da se pristupi aktivnom bojkotu. To je odluka koju ćemo mi predložiti našem glavnom odboru da ga usvoji. U međuvremenu, očekujem da će se desiti taj susret, to jest taj razgovor između lidera najjačih opozicionih stranaka sa predsjednikom Vujanovićem. Mi u Pokretu smo vrlo, vrlo uvjereni u to da taj sastanak sam po sebi ne može donijeti nikakve rezultate."


Portparol Nove srpske demokratije Jovan Vučurović kaže da, ukoliko ne dođe do pomaka u pregovorima o održavanju poštenog izbornog procesa, ta stranka očekuje da opozicija ne da legitimitet slobodnom izbornom procesu:

"Da nije tužno bilo bi smiješno da se mi u Crnoj Gori u XXI vijeku usred Evrope još uvijek borimo za osnovna ljudska prava i osnovne demokratske tekovine, slobodne i nedirigovane izbore. Zato se nadamo da će opozicija, prije svega Nova srpska demokratija, Socijalistička narodna partija i Pokret za promjene istrajati u svojim zajedničkim zahtjevima i da neće svojim učešćem na izborima dati legitimitet neslobodnom izbornom procesu. Očigledno, samo kroz zajedničku formulaciju svih ideja možemo doći do prilike da se borimo za slobodu u Crnoj Gori."
XS
SM
MD
LG