Dostupni linkovi

Engel: Beograd mora uvažiti nezavisno Kosovo


Eliot Engel
Razgovarala Ilirijana Bajo (Priredio: Dragan Štavljanin)

Mislim da srpski političari treba da kažu svom narodu istinu - da se Kosovo neće vratiti pod okrilje Srbije, a da će Srbi na Kosovu morati da imaju svu neophodnu zaštitu, kaže povodom predstojećeg dijaloga Beograda i Prištine američki kongresmen Eliot Engel, jedan od najglasnijih zagovornika kosovske nezavisnosti.

RSE: Pisali ste pre nekoliko sedmica predsedniku Baraku Obami da SAD treba da imaju aktivnu ulogu u razgovorima Beograda i Prištine. Da li mislite da će Vašington imati ulogu koju bi trebalo?
Engel: Smatram da je važno da SAD imaju (aktivnu) ulogu. Zato sam pisao predsedniku Obami. Videli smo u nekim drugim situacijama kada je reč o Kosovu da, ako SAD nisu igrale aktivnu ulogu, nije ostvareno ono što je bilo nužno. Čvrsto sam uveren da bez američkog vođstva ne bi bilo bombardovanja srpskih snaga 1999, koje su nastojale da entički očiste Kosovo. Slično bi bilo i u BiH. Kosovari veruju Sjedinjenim Državama i zato one treba da budu prisutne na ovim razgovorima.
Ovi razgovori između Beograda i Prištine su veoma važni. EU treba da bude pažljiva.

Delimično sam zabrinut zbog obrasca ponašanja Evropske unije koja nagrađuje Srbiju, a da pri tom ništa ne čini. S druge strane, Kosovari smatraju da su kooperativni, a da se od njih traži da učine više. Zato smatram da SAD mogu da budu pošten posrednik. Ovi razgovori između Beograda i Prištine su veoma važni. EU treba da bude pažljiva. Lično nisam protiv da Srbija postane deo Evropske unije.

Smatram da i ona i Kosovo treba da zajedno uđu Uniju. Ne bih želeo da se Srbiji desi sa njenim članstvom u EU, kao što ona uspešno blokira ulazak Kosova u Ujedinjene nacije. Kao što sam napisao, Srbija i EU su potpisali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ukinute su šengenske vize. No, za Kosovo još nema takvih garancija, odnosno mape puta ka Evropi. Zato je važno da ono što pre započne proces pristupanja EU.

Suština demokratije

RSE: Na koji način će se razgovarati o severu Kosova tokom predstojećeg dijaloga?

Smatram da na kraju tog procesa, Srbija i Kosovo treba da se međusobno priznaju, da se integrišu u Evropsku uniju.
Engel:
Nije predviđeno da se razgovara o pitanjima koja se tiču finalnog statusa Kosova, kao što je problem Mitrovice, već o opštim pitanjima. Dobro je što će razgovarati početi. Smatram da na kraju tog procesa, Srbija i Kosovo treba da se međusobno priznaju, da se integrišu u Evropsku uniju. U tom slučaju, granice gube na značaju. Verujemo da će ovi razgovori pomoći jačanju međusobnog poverenja.

Pomenuo sam okupaciju, jer Srbija još tretira severnu Mitrovicu kao svoj deo. Tamo su srpske institucije, policija, tako da je severni deo praktično odsečen od ostatka Kosova. No, ironija je da većina Srba ne živi u tom delu, već na jugu i u centralnom području Kosova, koji sve više u učestvuju u političkom životu, odnosno u radu institucija u Prištini, kao punopravni građani. Tako su manjinske partije Srba važan deo vladajuće koalicije.

RSE: Kako se približavaju razgovori, sve češće se pominje specijalni status za sever Kosova. Koliko je to prihvatljivo?

Engel: Moj stav je da je prihvatljivo sve o čemu se dogovore Beograd i Priština. No, smatram da Kosovo treba da isto tretirano kao i Srbija. Ključno je da Srbija uvaži da je Kosovo nezavisna država i da neće biti vraćeno pod upravu Beograda. Mislim da srpski političari treba da kažu svom narodu istinu, a ne da se vraćaju staroj nacionalističkoj retorici, dakle, da se Kosovo neće vratiti pod okrilje Srbije, a da će Srbi na Kosovu morati da imaju svu neophodnu zaštitu. Nepotrebno je ponavljati da bi situacija sada bila drugačija da je Milošević vladao malo prosvećenije, ali nakon događaja iz 1999. niko ne može da razumno da prihvati povratak Kosova pod upravu Srbije. Dakle, obe strane treba da prihvate realnost i pregovaraju na osnovi međusobnog uvažavanja.

RSE: Na Kosovu se smatra da ono ulazi oslabljeno u ove razgovore zbog nekoliko događaja, kao što je optužba na račun premijera Tačija za trgovinu organima kao i ruskih veza novog predsednika Pacolija.

Engel: Čuo sam za stvari koje pominjete. Uvek postoje tvrdnje, ali one moraju da budu dokazane. Kada je reč o gospodinu Pacoliju, postoji demokratski ustav i pravila. Da li su sve predviđene procedure ispoštovane prilikom njegovog izbora, to će utvrditi sud. Kakav god da bude ishod, u tome je, na kraju krajeva, suština demokratije.
XS
SM
MD
LG