Dostupni linkovi

Tatham: Želimo reformisan Balkan u EU


Michael Tatham, septembar 2010
I pored oklijevanja pojedinih zemalja EU, liberalizacija viznog režima za BiH je gotovo izvjesna, ali se ispunjavanje uslova za priključenje Uniji mora nastaviti, kaže u intervjuu za RSE ambasador Velike Britanije u BiH Michael Tatham. Nakon izbora nove vlasti moraju riješiti nekoliko važnih pitanja, ali hitno je rješavanje problema korupcije u zemlji i usklađivanje Ustava sa evropskim Zakonom o ljudskim pravima.

RSE: Gospodine ambasadore, u posljednji tren među ministrima EU pojavile su se nedoumice oko liberalizacije viznog režima za BiH. Postavljena su neka dodatna pitanja, traže se dodatna pojašnjenja, iako je i zvanično saopšteno da je BiH već u ovom trenutku ispunila više nego što su to, recimo, zemlje susjedi koje su prije izvjesnog vremena dobile liberalizaciju viznog režima. Zašto je BiH u ovakvom položaju?

Tatham
: Komisija je dala pozitivnu preporuku za liberalizaciju viznog režima i sada ona treba biti obrađena od EU mašinerije. Taj proces je sada u toku i mislim da je bolje da ga u ovom trenutku ne komentarišem. Ali sveobuhvatno ocjena je da je napravljen dobar napredak prošle godine i da su ispunjeni svi zahtjevi - i ja sam optimista da će to i značiti liberalizaciju viznog režima za građane BiH uskoro.

RSE: Kakvo je raspoloženje u vašoj zemlji kada je u pitanju proširenje EU zemljama članicama sa jugoistoka Evrope?

Tatham: Mi podržavamo ovaj proces. Podržavali smo ga i kada su se primale zemlje Centralne i Istočne Evrope. Tako je i sada - i želimo da taj proces uključi i zemlje Zapadnog Balkana. Lično ja vjerujem u ovaj proces. Većinu svoje karijere sam proveo u bivšim komunističkim zemljama, u Češkoj Republici i Bugarskoj, i mislim da sam vidio iz prve ruke dobrobiti koje donosi članstvo u EU, ali i dobrobiti koje zemlje imaju
Poslije izbora jasno je da postoje prioriteti u smislu reformi - izborni zakon, pitanje državne imovine, usklađivanje Ustava sa evropskim Zakonom o ljudskim pravima. Kada dobijemo nove izabrane predstavnike, mislim da je važno da se oni fokusiraju na te prioritete.
od ispunjavanja uslova za pristupanje. Dio moje misije ovdje je, također, da BiH ima koristi od ovoga procesa i da dođe na kraj tog puta. Tako da je odgovor na vaše pitanje - da, Ujedinjeno Kraljevstvo jako podržava proširenje Unije i uključenje zemalja Zapadnog Balkana. Ali ima još jedna stvar, a to je da postoje uslovi za proširenje koje zemlje moraju ispuniti, reforme koje se moraju provesti i usklađivanje zakona, tako da nije dovoljno samo da EU želi da se te zemlje pridruže Uniji. Te zemlje moraju ispuniti kriterije i taj proces ohrabrenja napretka reformi je vrlo važan dio moga rada ovdje u BiH.

RSE: Ukoliko ostavimo sa strane reforme napravljene za liberalizaciju viznog režima posljednjih mjeseci mandata aktuelne vlasti, kako biste vi ocijenili njihov mandat na polju integracija i koliko su uradili da bi BiH približili ostatku Evrope, u svakom smislu?

Tatham: Mi smo u toku predizborne kamapnje i na glasačima je da donesu tu ocjenu, a ne na stranim diplomatama. Ono što bih ja želio reći jeste da volim gledati naprijed a ne unazad. Poslije izbora jasno je da postoje prioriteti u smislu reformi - izborni zakon, pitanje državne imovine, usklađivanje Ustava sa evropskim Zakonom o ljudskim pravima. Kada dobijemo nove izabrane predstavnike, mislim da je važno da se oni fokusiraju na te prioritete.

RSE: Kad ste spomenuli neka od važnih pitanja koje bh. vlast mora da rješava u narednom periodu, šta je, po vama, veći problem: pitanje Ustava koje se mora riješiti, ili problem kriminala i korupcije koji rastače zemlju?

Tatham: Mislim da su to dva vrlo važna problema. Nisam siguran šta bih izabrao za broj jedan ili dva. Potpuno ste u pravu - to su dva ključna i fundamentalna problema u BiH, i mislim da su oba jednako važna. Ustavna reforma mislim da je važna djelimično zato što je to međunarodna pravna obaveza BiH, jer BiH sada krši odluku Suda za ljudska prava EU. I što prije se riješi to pitanje - to bolje. Mislim da postoje i druga pitanja vezana za funkcionalnost Ustava i činjenja da taj Ustav bude jednostavniji kako bi i proces reformi koje sam opisao bio lakši. Tako da definitivno mislim da je to prioritet nakon izbora. Pitanje korupcije također je vrlo važno jer je BiH na niskoj poziciji na ovom indeksu korupcije u odnosu na ostale zemlje i mislim da je to jako loše za sve - za napredak zemlje ka EU, ali i za građane ove zemlje koji najviše trpe zbog te korupcije. To su dva važna pitanja koja se hitno moraju riješiti.
XS
SM
MD
LG