Dostupni linkovi

Zvizdić: U BiH se ne vijore zastave tzv. Islamske države


Predsjedavajući Vijeća miistara BiH Denis Zvizdić
Predsjedavajući Vijeća miistara BiH Denis Zvizdić

Predsjedavajući VIjeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je danas u Sarajevu, nakon sastanka sa ministrom sigurnosti BiH i predstavnicima sigurnosnih agencija, da se u Bosni I Hercegovini ne vijore zastave tzv. Islamske države.

Prema njegovim riječima, nema podataka ni da u BiH ima 5.000 ili 10.000 radikaliziranih osoba.

"Demantujemo takve izjave, a ako susjedi imaju podatke, neka nam ih pošalju", izjavio je Zvizdić, aludirajući na izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović o ovoj temi.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić održali su sastanak s direktorima sigurnosnih agencija na kojem su razgovarali o sigurnosnoj situaciji, s posebnim osvrtom na borbu protiv terorizma i izazovima u sigurnosnom sektoru.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je kazao da od 143 teroristička akta u Evropi i svijetu, iza kojih stoji IDIL u 23 zemlje svijeta, nije učestvovao niko ko ima ikakve veze sa Bosnom i Hercegovinom.

"To demantira sve koji govore o BiH kao o mogućoj bazi terorizma. U BiH se ne vijore zastave tzv. ISIL-a. To je paušalna izjava u svrhu predizbornih i političkih aktivnosti. Nema podataka da u BiH imamo 5000 ili 10.000 radikaliziranih osoba. Demantujemo takve podatke. Ako neko ima takve podatke, pozivamo pogotovo naše susjede, da se takvi podaci dostave našim sigurnosnim službama. Sigurnosne službe susjeda nikada nisu poslale takve podatke. Zbog toga takve izjave smatramo paušalnim i da imaju političku pozadinu", poručio je Denis Zvizdić.

On je kazao da niko u svijetu ne može reći da je zaštićen od terorizma.

"To ne može reći BiH, ali to ne može reći niti jedna druga zemlja u Evropi i svijetu. S našim susjedima želimo imati dobre odnose i pozivamo da se izbjegavaju izjave koje nanose štetu našim građanima i zemlji. Neka izjave baziraju na relevantnim činjenicama. U ovom trenutku one nisu bazirane na relevantnim činjenicama", izjavio je Zvizdić.

On je pozvao institucije u BiH da utvrde tačnost ili netačnost navoda o terorističkik kampovima i pojedincima u BiH, te da takve osobe budu u skladu sa zakonom sankcionisane, jer predstavljaju jednu vrstu protuustavnog djelovanja.

"Opasnost od terorizma u BiH nije ništa veća nego bilo gdje drugo u regionu, Evropi i svijetu", kazao je Zvizdić.

XS
SM
MD
LG