Dostupni linkovi

Hamzagić: Uslovi za filmske produkcije sve gori


Hazmagić: Odsustvo ulaganja u kulturu će dugoročno imati zastrašujuće posljedice za nas
Hazmagić: Odsustvo ulaganja u kulturu će dugoročno imati zastrašujuće posljedice za nas

Debitantski dugometražni igrani film "Pun mjesec" bh. reditelja Nermina Hamzagića bit će premijerno prikazan krajem godine u Sarajevu. Kako je ranije izjavio reditelj Hamzagić, riječ je o filmu koji je okupio sjajnu glumačku ekipu i koji progovara o nama danas.

RSE: Zajedno sa Eminom Omerović ste napisali scenario. Radnja filma se odvija u policijskoj stanici, u jednoj noći, za vrijeme punog mjeseca. Možete li nam nešto više reći o samom filmu i šta je njegova poruka?

Hamzagić: "Pun mjesec" je moj debitantski igrani film. Nastao je u produkciji produkcijske kuće Scca/pro.ba i u koprodukciji sa Radio-televizijom Bosne i Hercegovine (RTBH). Radujem se svjetskoj premijeri filma, koja će biti na XXIX filmskom festivalu u Cottbusu, početkom novembra, a ubrzo nakon toga smo u Skoplju. Sarajevsku premijeru ćemo imati na Festivalu Politike, početkom decembra.

Što se tiče filma, nastojao sam, zajedno sa kolegicom Eminom, preispitati pitanje promjene, koliko je ona nužna za naše društvo i koliko je zapravo važno da, kada govorimo o promjeni, govorimo prije svega o individualnoj promjeni svakog od nas ponaosob. Mislim da je to način da svaku promjenu možemo reflektirati na promjenu života, promjenu u društvu, kao takvom.

RSE: Okupili ste brojnu glumačku ekipu, koliko sam primijetio, uglavnom su to glumci iz BiH?

Hamzagić: Da. Film je u potpunosti nastao u produkciji i post produkciji u BiH. Pored glumaca, svi ljudi, koji su bili uglavnom autori, ali i u svakom drugom smislu vezani za produkciju filma, su iz BiH. Mislim da je to, obzirom na okolnosti u kojima mi radimo, veliko dostignuće.

RSE: Zašto ste baš izabrali festival Politike i zašto baš premijera na tom Festivalu?

Hamzagić: Iskreno da kažem, mislim da je moj film i te kako političan. Taj kontekst, u kojem se o politici govori, kao o jednoj pojavi i prostoru za dijalog sa našim građanima, se nama učinio kao potpuno primjeren prostor u kome žalimo da otvorimo distribuciju filma u BiH.

Ni para, ni igranog programa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:34 0:00

RSE: Koliko Vas je ovaj film koštao živaca, energije, obzirom na dobro poznatu finansijsku situaciju u kojoj živimo?

Hamzagić: Mislim da je za svakog umjetnika, njegov rad, životni poziv, tako da smo svi spremni na te žrtve. Apsolutno je nedopustivo da uslovi, u kojima mi radimo, sada već postaju norma, da zapravo iz godine u godinu produkcijske okolnosti postaju sve lošije. Uzmete li samo u obzir zemlje u regionu i napravite poređenje obima produkcije njih i nas, vidjeti ćete da mi ozbiljno zaostajemo. To zaostajanje nije samo pitanje koliko mi proizvoda na kraju jedne godine plasiramo, nego se radi o cijelom nizu ljudi koji su uključeni u taj proces proizvodnje.

Kod nas odumiru profesije. Sve više i više moramo da uključujemo ljude sa strane, kako bi smo uopšte bili u stanju realizirati bilo kakve filmske projekte. Dugoročnim izostankom kulturne politike u FBiH, će naš obim produkcije, iz godine u godinu, bivati sve manji. Bojim se da ćemo uskoro morati poduzeti neke radikalnije mjere, kako bi to izbjegli.

Purivatra: Kultura je sve rjeđe u budžetima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:37 0:00

RSE: Prethodno ste radili na dokumentarnim i kratkim filmovima. Spomenuo bih kratke filmove Intervju i Kalo. Koliko kratka forma filma uspije pokrenuti određene polemike i reakcije u društvu, kao na primjer igrani i dokumentarni film?

Hamzagić: Nažalost, kratki filmovi su u većini slučajeva ograničeni na festivalski život. Rijetko ko želi da ih emituje u nekom javnom prostoru, tako da oni imaju ograničeno polje djelovanja.

Što se tiče dokumentarnih filmova, ipak za njih postoji puno veća platforma. Nedavno je, jedan moj dokumentarni film, imao premijeru na Al Jazeera DOC festivalu. Razlika je u tome što dokumentarni filmovi, u velikoj većini, obrađuju aktuelne teme. Radeći na dokumentarnom filmu, možete dobiti refleks na određenu temu, i to vrlo brzo.

Zahvaljujući festivalima, kao što su Sarajevo Film Festival i Al Jazeera DOC film, mi opet imamo priliku da komuniciramo sa našom publikom, kroz različite forme filmskog izražaja.

Science fiction na bosanski način
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:35 0:00

RSE: Ove godine, u Kantonu Sarajevo, pokrenut je program poticaja za snimanje filmova i TV serija. Kako komentirate tu inicijativu i da li se možda uskoro vidite u nekom od tih projekata?

Hamzagić: Obzirom na produkcijski kontekst, svaka inicijativa je dobro došla. Radujem se mogućnosti da apliciram i ja, eventualno, sa svojim budućim projektima.

Mislim da je važno da se šira društvena zajednica, prije svega politika, uključi u problem filmske, ali i svake druge umjetničke produkcije. Mi moramo naći način da finansiramo razne projekte. Mislim da će odsustvo ulaganja u kulturu, dugoročno imati zastrašujuće posljedice za nas.

Hamzagić: BiH nije pokazala dovoljno solidarnosti s izbjeglicama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:12 0:00

RSE: Na kojim još projektima trenutačno radite? Šta možemo očekivati novo od Nermina Hamzagića, pored ovog filma koji smo spomenuli? Ima li nešto novo u teatru?

Hamzagić: Zapravo ima. Trenutno pripremam teatarsku produkciju, ali i radim na scenariju za svoj drugi igrani film. Nešto više o tome početkom naredne godine.

RSE: Do sada ste se bavili angažiranim temama u teatru. Da li možemo to očekivati i u novim projektima?

Hamzagić: Mislim da svaki umjetnik donese taj izbor za sebe. Ja sam ga davno donio. Želim da moj umjetnički rad ima društveno angažirani segment, ali i politički segment. Siguran sam da će naredna predstava biti na tom valu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG