Dostupni linkovi

Jedna knjiga za Bibliju i Kur'an


"Knjiga je apel svjetskim vjerskim i političkim vođama da se zaustavi današnja najveća opasnost – nasilje koje se često dovodi u konotaciju sa vjerom", ističe autor Mirnes Kovač.
"Knjiga je apel svjetskim vjerskim i političkim vođama da se zaustavi današnja najveća opasnost – nasilje koje se često dovodi u konotaciju sa vjerom", ističe autor Mirnes Kovač.

Jedna knjiga za mir (One Book For Peace), objavljena prije skoro godinu dana, potvrdila je svoj smisao – uporednim predstavljanjem stihova iz Biblije i ajeta iz Kur'ana, pokazala je koliko su učenja iz ovih svetih knjiga slična, te da na isti način govore o temeljnim vrijednostima ljudskog života.

Autor knjige je novinar i publicista iz Sarajeva Mirnes Kovač, uz pomoć dva teologa, a projekat je realizirala agencija New Moment iz Beograda.

Poruka upućena iz Sarajeva, u vrijeme novih prijetnji svjetskom miru, pokazuje snagu zajedničke riječi kršćana, muslimana i Židova, naglašava u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) Mirnes Kovač.

RSE: Šta je bila ključna ideja za nastanak ove knjige?

Kovač: Ideja je bila da iz Sarajeva, povodom 20. godišnjice osnivanja i rada Međureligijskog vijeća, jedinstvene organizacije u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini, pošaljemo poruku mira. S obzirom da je knjiga pisana na engleskom jeziku, ona ima mnogo veći odjek izvan BiH. Ideja vodilja je također bila činjenica da u Bosni i Hercegovini imamo mnogo više zajedničkog, nego onog što nas razdvaja. Željeli smo da pokažemo na jednom mjestu, koliko je zajedničkih tačaka.

Muslimani, pravoslavci i katolici su odolijevali nasrtajima izvana i sačuvali su bosansku konvivenciju, suživljenje, što je kao termin daleko prikladnije duhu Bosne, nego što je kruta riječ tolerancija.

U BiH smo daleko više od puke tolerancije, mi smo toleranciju podigli na viši nivo. Muslimani, pravoslavci i katolici su odolijevali nasrtajima izvana i sačuvali su bosansku konvivenciju, suživljenje, što je kao termin daleko prikladnije duhu Bosne, nego što je kruta riječ tolerancija. Kad nekoga tolerirate, onda tolerirate i ono što ne volite, što vam nije drago.

Poruka koju je ova knjiga poslala, našla je odjeka i drago mi je da smo pokazali koliko smo više jedinstveni u sličnosti, nego u različitosti. Jedan je Bog i Židovima i kršćanima i muslimanima.

RSE: Šta je sadržaj knjige?

Kovač: Knjiga, kao međureligijski projekat sadrži deset tema, o jednom Bogu, miru, pravdi, ljubavi, odnosu prema bližnjemu, svetosti života, suosjećanju, opraštanju, pomaganju drugome i nadi – na koje su naši teolozi ponudili po deset citata iz Kur'an i Biblije.

Zamolio sam svoje kolege, profesore sa Islamskog i Bogoslovskog fakulteta, Muhameda Fazlovića i Pavla Mijovića, da izdvoje po deset citata i tako je uz moj predgovor i poruku, nastala knjiga One - Jedna knjiga za mir.

Deset tema o kojim knjiga govori su univerzalne, bliske svim ljudima. To su univerzalne vrijednosti kroz koje smo željeli da kažemo da, u vrijeme kada se religiji i religijskom daje etiketa ideologije zla i nasilja, na taj narativ odgovorimo pozitivnom pričom kao što je poruka ove knjige.


RSE: Svjedoci smo da se vjera zloupotrebljava u političke ali i druge svrhe?

Kovač: Najveća prijetnja slobodi u današnjem globaliziranom svijetu je radikalizirana i politizirana religija. Savremeni autori poput bivšeg britanskog glavnog rabina, Jonathana Sacksa, politiziranu ili radikaliziranu religiju, definiraju kao bezobzirno ili altruističko zlo našeg vremena, u smislu da je altruističko ono što zloupotrebom religije samoj religiji čini najveće zlo, čak i po cijenu njenog totalnog žrtvovanja.

To je ono čemu danas svjedočimo na svakom koraku – kada se zloupotrebljavaju sveti pojmovi, svete ličnosti, časne vrijednosti velikih objavljenih religija u neke prizemne geopolitičke igre koje često odnose brojne živote i donose velike patnje čovječanstvu.

Vidite dokle smo došli – nekada sjedište svih velikih religija, prostor Bliskog istoka, Sirije, Palestine, Iraka, danas je središte krvavih sukoba. Najviše izbjeglica, najviše uplakanih lica, najviše podataka o ubijenim i ranjenim – posebno žena, djece, civila, dolazi iz tog regiona. Upravo je to ono što je armagedonski zastrašujuće.

Mirnes Kovač: Najveća prijetnja slobodi je radikalizirana i politizirana religija
Mirnes Kovač: Najveća prijetnja slobodi je radikalizirana i politizirana religija

RSE: Koliko u razbijanju ovog negativnog trenda, može pomoći Jedna knjiga za mir?

Kovač: Najgora stvar jeste kada se nešto što je u svojoj suštini čisto i sveto, neukaljano, nešto što se čuva stoljećima, pokušava uvući u dnevnu zloupotrebu, radi moći, radi opstanka određenih političkih opcija, ideologija i tako dalje. Vjera je nešto što je ipak unutarnje, nešto što bi čovjeka trebalo da motivira na pozitivno, na čuvanje, na samosvijest, na pozitivne vrijednosti.

Čuveni Milan Kundera je kazao da je politika prljava pjena na rijeci, čiji se pravi život odvija negdje u dubinama, da na vlasti niko nije sačuvao pamet ni prijatelje. Dakle, politika često pravi kompromise koji su nedopustivi sa vjerskog, etičkog ili moralnog i tu dolazimo do pokušaja spajanja totalnih i pozivnih koncepata koji nerijetko znaju odvesti u opći haos.

Naravno, sve su religije, ne samo islam, kao što se danas najviše ističe, imale svoje nasilne trenutke, imale svoje krize, imale svoje teške periode. Ali, isto tako pored religija, i neke ideologije kojima se pokušalo supstituirati religije, kao što su to bili neki ideološki sistemi, također su imali svoje itekako nasilne periode u kojima su stradali milioni.

Podsjetiću da oba svjetska rata, i Prvi i Drugi, nisu vođena u ime religije. Danas, kada se sve više govori o nekom novom svjetskom sukobu, smatram da mi iz Bosne imamo i moralno pravo zbog onog što smo preživjeli, ali i obavezu, da pošaljemo poruku mira. To smo pokušali sa ovom knjigom One i nadamo se da će se naša poruka čuti.

RSE: Islam se posljednjih godina nastoji prikazati kao nečasna religija, prije svega zbog onog što radi "Islamska država Iraka i Levanta" (IDIL). Kako Vi vidite taj problem?

Kovač: To jeste činjenica koje smo svjesni, koju vidimo na svakom koraku. Ono što je, međutim, problematično kod tog narativa koji je lažan, ali se danas sve intenzivnije nameće kao svojevrsne "self-fulfilling prophecy" ili samoispunjujuće proročanstvo. To je, dakle, lažna i nametnuta stigma. Zašto?

Vidite, kada pogledate konkretne rezultate – najviše zla i najviše žrtava, najviše krvi, najviše zloupotrebe, najviše gladi, najviše djece bez roditelja, najviše uništenih domova, najviše totalne destrukcije od "Islamske države" doživjeli su upravo muslimani. To su neoborive činjenice, fakti.

Imamo zloupotrebu tog svijeta islama od vodećih velikih sila, koje su muslimanske središnje zemlje upregnule u svoje geopolitičke igre.

Ono što je u ovom slučaju još problematično jeste da imamo zloupotrebu tog svijeta islama od vodećih velikih sila, koje su muslimanske središnje zemlje upregnule u svoje geopolitičke igre, zametnule teške sukobe zarad svojih interesa i dovele taj region u jedan haos, u haotično stanje. To haotično stanje koriste zli ljudi, upravo oni koji su lice nesebičnog zla, altruističkog zla našeg vremena, koji su od tog regiona napravili jedan haotičan prostor u kojem se, uzgred kazano, prodaju najveće količine najsofisticiranijeg oružja za ubijanje ljudi.

Međutim, pošto živimo u međusobno itekako povezanom svijetu – svaki zločin, svaka granata, svaki metak koji je ispaljen negdje tamo, svako dijete koje je ubijeno – mi to vidimo trenutno, instantno na našim telefonima, na našim kompjuterima, televizorima, na vijestima. Dakle, nemoguće je da zlo, koje se tamo negdje dopustilo da se razvije, neće zakucati na naša vrata. Nećemo ga moći zaobići. Stalno će nas bosti u oči i pitanje je samo koliko i kakav svijet ćemo živjeti ukoliko svakodnevno budemo izloženi tim slikama i koliko ćemo tog nasilja imati sve više u svojim sredinama.

Ja sam rekao prije nekoliko godina – vatra koja je potpaljena u tom dijelu svijeta, doći će na svačija vrata. Nemoguće je izbjeći, to smo svjedoci, kolone izbjeglica, ljudi koji danas opsjedaju granice Evrope u potrazi za spasom. Oni ne bježe iz svojih domovina zato što im tamo nije lijepo, već bježe da bi spasili živu glavu sebe i svojih porodica. I zbog toga je u ovom današnjem svijetu potrebna riječ, jedna zajednička riječ i kršćana i muslimana, naravno i Židova, taj zajednički poziv da se zaustavi krvoproliće, od kojeg štetu mogu imati svi.

Knjiga je poziv i poruka iz Sarajeva, iz BiH, da imamo daleko više stvari koje su nam slične nego onih koje nas razdvajaju.

I zbog toga smatram da je ova knjiga poziv i poruka iz Sarajeva, iz Bosne i Hercegovine, koja je prošla kroz haos, ubijanje, zločin i genocid, da zaista imamo daleko više stvari koje su nam slične, koje dijelimo, nego onih koje nas razdvajaju, koje nećemo nikad usaglasiti. Ali, to nas ne priječi da sarađujemo jedni s drugima.

RSE: Jedna knjiga za mir je upućena na više adresa u svijetu, pored ostalog, najutjecajnijim svjetskim liderima. Dobila je i značajna priznanja. Možete li izdvojiti neka?

Kovač: Knjiga je osvojila najveća priznanja na Internacionalnom festivalu kreativnosti Cannes Lions u Kanu, čak pet lavova – jedan zlatni, jedan srebrni, tri bronzana. Nakon Kana, dobila je još 20 globalnih evropskih, regionalnih i lokalnih priznanja.

Svakako, treba istaći efikasnu produkciju tima New Moment iz Beograda na čelu sa Jasminom Nikolić, te braćom Žarkom i Lazarom Sakanom.

Apel da se zaustavi najveća opasnost – nasilje koje se često dovodi u konotaciju sa vjerom.

Knjiga je apel svjetskim vjerskim i političkim vođama uz želju da pozovemo svijet da se zaustavi ovo što je danas najveća opasnost, a to je nasilje koje se često dovodi u konotaciju sa vjerom. Stvorena je klima straha, a mi se želimo upravo na ovaj način, istinskim porukama vjere i svetih knjiga, boriti protiv straha i zloupotrebe vjere u sijanju straha.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG