Dostupni linkovi

Ukrajinski ministar Chernysh: Rusija vodi hibridni rat i na Balkanu


Situacija u Ukrajini je dosta složena: Vadym Chernysh
Situacija u Ukrajini je dosta složena: Vadym Chernysh

Ministar okupiranih teritorija u Vladi Ukrajine, Vadym Chernysh zadužen za razvoj privredne saradnje boravi u službenoj, višednevnoj, posjeti Bosni i Hercegovini. Susreo se sa bh. dužnosnicima kako bi razgovarali o jačanju trgovinske i privredne saradnje između dvije zemlje. U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, ministar Chernysh podvukao je da je vanjskotrgovinska saradnja između BiH i Ukrajine povećana za dva puta u odnosu na prošlu godinu.

RSE: U BiH ste došli prije svega zbog unaprijeđenje trgovinske i privredne razmjene. Kakva je saradnja dvije države?

Chernysh: Potvrdili smo da podržavamo put BiH ka članstvu u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. Za sedam mjeseci ove godine porast vanjskotrgovinske razmjene je za 2,2 puta veći u odnosu na prošlu godinu. Imamo oblasti gdje imamo porast za čak sedam puta, kao što je prodaja čelika ili 14 puta više u industrijskoj mašinogradnji. Imamo velike perspektive.

RSE: Kakva je sada situacija u Ukrajini?

Chernysh: Biću otvoren. Situacija u Ukrajini je dosta složena. Ima dosta uticaja Ruske Federacije na zbivanja u Ukrajini, posebno na istoku zemlje. Primjetno je da potiču dešavanja da tamo ne bude mira. Svaki dan se nešto dešava, neka pucnjava i neke male borbe. Također, vidimo u ovoj izbornoj godini u koju ulazimo njihovu namjeru i želju da malo intervenišu u izborni process, da nametnu neke svoje pozicije određenim političkim snagama, ispod stola. U svakom slučaju, nadamo se da će sve završiti pozitivno.

RSE: Koliko je slična situacija u BiH i Ukrajini? I ovdje je prisutno uplitanje zemalja regije u unutrašnje stvari BiH, ali prisutan je i ruski uticaj?

Chernysh: Kada smo već spomenuli Rusku Federaciju, vidim njeno uplitanje u unutrašnje stvari puno zemalja, posebno na Balkanu, i to nije samo u BiH. Čini mi se da je za njih ova regija bitna i ne koristi baš najbolje metode svog uticaja na domaće stvari u stranim zemljama. Ovo uplitanje sada ide nevojnim metodama. Sada se govori o hibridnim metodama, hibridnom ratu. Koriste se istorijom, ekonomijom i kulturom. Kroz njih žele promjeniti stvari i neke političke stavove niza evropskih zemalja, ali neki su to već prepoznali i treba biti spreman na sve. Recimo, u strategiji njihove vanjskopolitičke i sigurnose situacije piše o razrušavanju političkih saveza u stranim zemljama koje bi odgovarale njihovim interesima.

RSE: Kako komentarišete izjavu Milorada Dodika koji će biti jedan od članova Predsjedništva BiH, a koji je rekao da će pokrenuti proces priznavanja Krima?

Chernysh: Mi znamo službeni stav države BiH. On je isti kao u svim državama svijeta, i niko ne priznaje aneksiju Krima, svi osuđuju rusku intervenciju na Dombasu. Mi također, razumijemo da se neke stvari koriste u predizborno i postizborno vrijeme i smatramo da izjava jednog političara o jako bitnim stvarima nije odlučujuća u odnosu na stav BiH.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG