Dostupni linkovi

Kavaz-Siručić: Opada podrška evrointegracijama u BiH


Najveći dio ispitanika procjenjuje da će Bosna i Hercegovina ući u Evropsku uniju za najviše 15 godina: Marina Kavaz-Siručić
Najveći dio ispitanika procjenjuje da će Bosna i Hercegovina ući u Evropsku uniju za najviše 15 godina: Marina Kavaz-Siručić

Vijeće ministara BiH nedavno je usvojilo Informaciju o istraživanju javnog mnijenja – „Stavovi građana o članstvu u EU i procesu integrisanja“ kojeg je provela Direkcija za evropske integracije. Rezultati ovogodišnjeg istraživanja pokazuju da bi 56,52 posto građana BiH na referendumu o članstvu, glasalo za ulazak BiH u Evropsku uniju. O tome govori Marina Kavaz - Siručić, glasnogovornica Direkcije.

RSE: Možete li detaljnije iznijeti 'sliku podrške' procesu integrisanja u entitetima i Distriktu Brčko?

Kavaz-Siručić: Ovogodišnje istraživanje pokazuje podršku članstvu Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji u nešto većem procentu od 50 posto, dakle, natpolovična većina građana bi glasala na referendumu, od toga, 70 posto građana u Federaciji, 75,5 posto u Brčko Distriktu, dok je u Republici Srpskoj ta podrška značajno niža i iznosi tek tridesetak posto. Generalno, uzevši u obzir prethodna istraživanja koja Direkcija godišnje radi, procenat podrške građana procesu integracija je svake godine manji u odnosu na prethodnu godinu. Ove godine, on je manji za oko 12,5 posto. Međutim, ono što je možda indikativno, jer podrška kontinuirano pada i, uslovno rečeno, očekivano pada, jer je to trend koji pokazuju i ostale države, jeste da bi ove godine čak 25 posto građana na referendumu reklo da ne zna kako bi glasalo ili na referendum ne bi niti izašlo. Dakle, raste broj neodlučnih u odnosu na prethodne godine. Primjera radi, 2016. godine, dakle, prije samo dvije godine, bilo ih je svega dva posto.

RSE: Možemo li govoriti o razlozima podrške procesu integrisanja, odnosno ulasku Bosne i Hercegovine u članstvo EU?

Kavaz-Siručić: Prema mišljenju građana, razlog podrške integraciji u Evropsku uniju u najvećoj mjeri je unapređenje infrastrukture, a slijede sloboda kretanja ljudi, robe i kapitala, te poštivanje zakona i propisa. Građani Bosne i Hercegovine kontinuirano Evropsku uniju doživljavaju kao uređeniju zonu života, pa je ove godine poštivanje zakona i propisa visoko na listi njihovih razloga za podršku. Sa druge strane, tradicionalno, možemo reći već nekoliko godina, strah od povećanja troškova života i poreza predstavlja najčešći razlog za protivljenje članstvu u EU, za koji se opredijelilo tri četvrtine ispitanih.

RSE: Šta misle da bi bili razlozi zbog kojih bi Evropska unija željela Bosnu i Hercegovinu u svom članstvu?

Kavaz-Siručić: To je jedno od pitanja koje smo inovirali u odnosu na godišnja istraživanja – pitali smo građane ne samo zašto misle da Bosna i Hercegovina ići u Evropsku uniju, nego i zašto bi Unija željela da se BiH pridruži. Ispitanici su naveli da je razlog širenje evropskog tržišta, dakle, u korijenu je ekonomsko opravdanje, te osiguravanje mira i stabilnosti, kao najvažnijeg razloga. I ove godine smo, kao i svake, pitali građane šta je po njihovom mišljenju najveća prepreka integraciji i očekivano smo dobili odgovore da je to politizacija procesa – čak 36 posto ispitanika smatra da je ovo najveća prepreka, pri čemu u Federaciji BiH češće nego u Republici Srpskoj, građani misle da je prepreka integraciji nespremnost na promjene, dok u Republici Srpskoj većina građana misli da je to trenutno stanje u Evropskoj uniji. Dakle, krize koje potresaju EU – od ekonomske, monetarne i migrantske, te rast populizma i desno orijentisanih stranaka koje se tradicionalno protive daljnjim proširenjima Unije, jeste nešto čemu možemo svjedočiti prateći medije u Evropskoj uniji.

RSE: Šta su još teme koje ste postavljali građanima, odnosno one koje su njih interesovale?

Kavaz-Siručić: Kao i prethodnih godina, među temama koje građane najviše interesuju jeste uticaj članstva u Evropskoj uniji na njihov svakodnevni život i izvor informisanja o procesu integrisanja je kao i prethodnih godina u velikom procentu televizija, sa oko 63 posto građana koji su izabrali ovaj kanal. 41,5 posto građana smatra da bi od ulaska Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju najviše koristi imali mladi ljudi, odnosno studenti i istraživači, te privrednici. 13 posto ispitanika je odabralo ovu vrstu odgovora.

RSE: A šta misle kad će njihova država ući u Evropsku uniju?

Kavaz-Siručić: Najveći dio ispitanika procjenjuje da će Bosna i Hercegovina ući u Evropsku uniju za najviše 15 godina, skoro polovina. Stanovnici Federacije i Brčko Distrikta su znatno optimističniji u tom projiciranju – u Federaciji 36 posto građana ili svaki treći vjeruje da će BiH postati članica za najviše 10 godina, u Brčko Distriktu svaki četvrti građanin, dok ovo ubjeđenje ima tek osam posto građana u Republici Srpskoj.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG