Dostupni linkovi

Hahn ne odbacuje razmjenu teritorija između Srbije i Kosova


Hahn: Prepustiti Srbiji i Kosovu da se dogovore
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

Hahn: Prepustiti Srbiji i Kosovu da se dogovore

Razgovarao: Rikard Jozwiak

Komesar Evropske unije za proširenje i politiku susjedstva Johannes Hahn u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) ocjenuje da bilo kakvo rješenje Srbije i Kosova ne smije ići na štetu stabilnosti Zapadnog Balkana.

RSE: Zalažete li se za razmjenu teritorija između Srbije i Kosova kako bi se obje zemlje pokrenule ka EU?

Hahn: Ja sam za rješavanje svakog bilateralnog sukoba, ali bilo koje rješenje mora doprinijeti široj stabilnosti ovog regiona, tako da to bilateralno rješenje ne ide na štetu drugih u regionu. Sada moramo vidjeti širi sliku što znači da, bez obzira kakvo je to rješenje, ono mora biti takvo da ne ide na štetu drugih.

RSE: Ali ne isključujete razmjenu teritorija?

Hahn: Mislim da to treba ostaviti njima, neka oni o tome raspravljaju. Sada vrlo jasno znaju šta su naši uslovni okviri i smatram da, ako želite nešto postići, trebati razmišljati i izvan ustaljenih okvira.

RSE: Koji je vaš uslovni okvir?

Hahn: A to je da ima više stabilnosti u regionu i da svako pojedinačno rješenje, svaki dogovor za rješenje bilateralnih sukoba mora doprinijeti ukupnoj stabilnosti i razvoju regiona jer je, u konačnici, cilj da svih šest zemalja postanu članice Unije (Evropske unije).

RSE: Zar se ne bojite da bi ovo moglo imati negativan efekat na Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, čak i na zemlje istočnog partnerstva?

Hahn: Vidite, mislim da je o tome prerano govoriti. Oni i dalje pregovaraju. Neke ideje su se pojavile, uzmimo to tako. Posmatrajmo to na ovaj način – i sada se radi na daljnjim pregovorima radi finaliziranja ideja. Smatram da paket koji ima pravno-obavezujući sporazum između Srbije i Kosova mora sadržavati više elemenata, a onda ćemo vidjeti konačne ideje. Ali mislim da su obje strane sada potpuno svjesne međunarodne, ne bih rekao zabrinutosti, već ograničenja, a unutar toga mislim da su mnoga rješenja moguća.

RSE: Smatrate li da će doći do rješenja sa završetkom mandata Evropske komisije (krajem oktobra)?

Hahn: Nije to zato što je kraj mandata Komisije, ali bilo bi od koristi ako bi se to moglo zaključiti do, recimo, ljeta iduće godine, kako bismo krenuli novim koracima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG